Ingezonden persbericht


Web 2.0-veiligheidsrisico voor bedrijfsnetwerken

Onderzoek Trend Micro: steeds meer medewerkers bezoeken sociale-netwerksites via zakelijk netwerk

Hilversum, 14 juli 2008 Het aantal medewerkers dat via het bedrijfsnetwerk Web 2.0-sites, zoals sociale netwerksites, bezoekt, stijgt sterk. Dat blijkt uit onderzoek van Trend Micro, Incorporated (TSE: 4704) naar opvattingen over en ervaringen met webbedreigingen onder zakelijke eindgebruikers. Voor het onderzoek zijn 1.600 zakelijke eindgebruikers ondervraagd in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Japan.

Uit het onderzoek komt naar voren dat negentien procent van de respondenten sociale-netwerksites bezoekt via het bedrijfsnetwerk (in 2007 was dit vijftien procent). Deze sites zijn meestal gebaseerd op Web 2.0-technologie en hierdoor vaak het doelwit van cybercriminelen en malwaremakers. Zij maken misbruik van de interactieve aard en populariteit van dit soort sites. Naast sociale-netwerksites gebruiken ook blogs, wiki s en samenwerkingstools Web 2.0-technologie. Volgens het recente Threat Report & Forecast van Trend Micro neemt het aantal Web 2.0-bedreigingen in een razend tempo toe. In januari 2008 werden er meer dan 1,5 miljoen gesignaleerd. In december 2007 waren dit er nog iets meer dan een miljoen.

In de laatste zes tot twaalf maanden hebben onderzoekers van Trend Micro meerdere vormen van malware binnen sociale-netwerksites ontdekt. Eind 2007 werd bijvoorbeeld een populaire netwerksite het slachtoffer van reclamebanners die kwaadaardige programma s op pc s van bezoekers installeerden. Op andere sites ontdekte Trend Micro codes die bezoekers doorstuurden naar kwaadaardige sites om hier identiteitsgegevens en andere gevoelige informatie te stelen. Ook worden sociale-netwerksites gebruikt voor het verspreiden van adware en spyware.

De populariteit van sociale-netwerksites maakt ze kwetsbaar voor cybercriminaliteit , zegt Raimund Genes, CTO van Trend Micro. E-mail is niet langer de enige verspreidingsbron. Bedreigingen nestelen zich steeds vaker op Web 2.0-sites, en dan met name in sociale netwerken. Doordat dit soort sites steeds innovatiever en interactiever wordt, verwachten we hier wereldwijd een toename in cybercriminaliteit.

Andere bevindingen uit het onderzoek.


· In Groot-Brittannië groeide het percentage medewerkers die sociale-netwerksites bezoeken via een bedrijfsnetwerk sterk: van elf procent in 2007 naar 27 procent in 2008. In Duitsland groeide dit percentage van negen procent in 2007 naar dertien procent in 2008.


· In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland groeit het aantal medewerkers dat surft naar sociale-netwerksites via het zakelijke netwerk sneller in grote bedrijven dan in kleine ondernemingen.


· In Japan is deze groei juist andersom: daar surfen medewerkers van kleine bedrijven vaker naar sociale-netwerksites.


· In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland zijn mobiele werkers eerder geneigd om sociale-netwerksites te bezoeken dan medewerkers die werken op kantoor.


· In het algemeen geeft 45 procent van de respondenten toe vertrouwelijke informatie via webmail te hebben verstuurd. Dit is volgens het onderzoek de meest populaire Web 2.0-applicatie. In Duitsland heeft meer dan de helft van de respondenten weleens bedrijfseigendom via webmail verstuurd.


· Van 2007 tot 2008 is het percentage van mobiele medewerkers dat vertrouwelijke informatie via webmail verstuurt, significant gestegen. In Groot-Brittannië van 30 naar 49 procent en in Duitsland van 51 naar 64 procent.


· Japanse eindgebruikers zijn het meest geneigd om langer dan een uur gebruik te maken van Web 2.0-applicaties, terwijl ze op afstand via het bedrijfsnetwerk zijn ingelogd.

# # #

Over Trend Micro

Trend Micro is wereldwijd marktleider op het gebied van internetcontentbeveiliging. Het bedrijf beveiligt de uitwisseling van digitale informatie van bedrijven en consumenten. Daarbij loopt Trend Micro voorop op het vlak van geïntegreerde threat management-technologie. Hiermee beschermt de beveiligingsspecialist de systeemcontinuïteit, persoonlijke informatie en eigendommen tegen malware, spam, dataverlies en de nieuwste webbedreigingen. Experts in de gehele wereld ondersteunen 24x7 de flexibele oplossingen van Trend Micro. Het hoofdkantoor van Trend Micro staat in Tokio. De Trend Micro-oplossingen worden verkocht via businesspartners over de gehele wereld.