Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Sittard-Geleen start met het Participatiehuis

Sittard-Geleen, 11 juli 2008 -- Het college van burgemeester en wethouders heeft op 8 juli besloten het Participatiehuis op te richten. In dit participatiehuis worden alle werkzaamheden en activiteiten voor mensen voor wie de afstand naar werk nog te groot is samengebracht. Hierdoor kunnen mensen sneller en beter geholpen worden om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te gaan doen of te groeien naar een betaalde baan.

'In oktober/november 2008 openen we in onze stad het Participatiehuis. De dienstverlening van het participatiehuis moet op laagdrempelige wijze aan bijdragen dat iedereen meetelt en meedoet in onze stad ', aldus wethouder Berry van Rijswijk (Sociale Zaken).

Voor inwoners die straks binnenkomen bij het participatiehuis wordt een persoonlijk plan van aanpak gemaakt, met daarin de mogelijkheden voor (betaald) werk of andere maatschappelijk nuttige activiteiten. Omdat er vaak sprake is van complexe problemen en hoge kans op terugval, worden deze mensen op allerlei manieren ondersteund. De coördinatie van al deze hulp wordt straks gevoerd via het Participatiehuis waarin tal van partners op het terrein van wonen, welzijn en zorg samenwerken. Verder worden in het participatiehuis de krachten en capaciteiten op het gebied van diagnose, mensontwikkeling, zorg en toeleiding naar en begeleiding in participatie gebundeld. Er wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de huidige initiatieven en gezorgd voor een goede afstemming en samenwerking met de Zorgketen en het Veiligheidshuis. Eveneens wordt vanuit het participatiehuis nadrukkelijk de verbinding gelegd met het wijkgericht werken.

Inmiddels hebben de gemeenten Stein, Beek en Schinnen te kennen gegeven van meet af aan mee te willen doen met het ontwikkelen van de methodiek en het begeleiden van hun burgers. Uiteindelijk ontstaat er op deze wijze een regionaal Participatiehuis dat zich richt op alle burgers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.


---




Gemeente Sittard-Geleen