Ingezonden persbericht


Den Haag, 14 juli 2008

PvdA wil dat alle kinderen in den Haag gevaccineerd worden

In den Haag krijgen 13% van de kinderen van de leeftijd 9 of 10 jaar niet hun herhalingsprik. Het gaat dan om vaccinaties tegen Bof, Mazelen, Rode hond (BMR) en de DTP prik tegen Difterie, Tetanus en Polio.De PvdA fractie maakt zich hier ernstige zorgen over want dit gaat niet alleen ten koste van de individuele gezondheid van het kind, maar het heeft ook consequenties voor de bescherming van de Haagse bevolking. Zo heerst er op dit moment mazelen in Den Haag.

Ook het Rijks instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt in een rapport over het landelijke vaccinatieprogramma over de gevolgen voor de volksgezondheid als kinderen niet verschijnen bij de herhalingsprik. Volgens de RIVM neemt het risico toe op een nieuwe mazelen of bof epidemie.

Risico's
PvdA raadslid Hedwig Vos zelf ook huisarts reageert gealarmeerd op het bericht dat 13% van de kinderen in den Haag geen herhalingsprik krijgen. "Niet alleen is er een risico op een mazelen of bof epidemie, maar als huisarts moet je er ook op kunnen vertrouwen dat kinderen een tetanus prik hebben gekregen. Er komen regelmatig jongeren die gevallen zijn en die geef je dan geen tetanus injectie omdat dit bij de herhalingsprik al gedaan is. Dat is erg gevaarlijk voor hun gezondheid."

Herhalingsprik noodzakelijk
Omdat zij de volksgezondheid van de Haagse bevolking hoog hebben zitten, besloten PvdA raadsleden Hedwig Vos en Saskia Mulder om schriftelijke vragen te stellen aan het college. Deze vragen richten zich op de herhalingsprik voor de leeftijd van 9 a 10 jaar, want de dekkingsgraad van de vaccinatie in de eerste levensjaren via het consultatiebureau is wel goed. Voor kinderen van negen of tien jaar oud worden de vaccinaties geregeld door de Jeugdgezondheidszorg. De dekkingsgraad voor de kinderen van 9 a 10 jaar is in Den Haag slechts 87%. De PvdA fractie vindt dit veel te laag en wil ernaar streven dat alle kinderen in Den Haag worden gevaccineerd.

Prikken op school
PvdA raadslid Saskia Mulder woordvoerder onderwijs bij de Haagse gemeenteraadsfractie heeft het idee om net als vroeger gewoon de kinderen op school in te enten. Zij krijgt ook signalen vanuit het onderwijs dat nu de kinderen worden ingeënt op een andere locatie, zij na hun prik niet meer terugkomen op school. "Door op school te prikken, kan men meer kinderen bereiken en voldoet men aan de leerplicht,"concludeert Saskia Mulder.