Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 14 juli 2008

NEUSHOORNTJE GEBOREN IN BLIJDORP

Vanmorgen in alle vroegte (omstreeks 3.00 uur) werd in Diergaarde Blijdorp een Indische neushoorn geboren.

Net op tijd is het vrij kleine binnenverblijf van de neushoorns in Taman Indah vergroot, zodat Diergaarde-bezoekers de kleine neushoorn al direct 'live' kunnen bekijken. Zijn eerdere broertjes en zusje werden 'achter de schermen' geboren en het duurde soms wel maanden voordat zo'n mini-neushoorntje het aandurfde om de trap van de grote binnenstal af te dalen. Tot die tijd waren de jonge neushoorntjes meestal alleen te zien via monitoren in Taman Indah. Moeder Namaste is de rust zelve en heeft er geen problemen mee dat bezoekers haar zoon van dichtbij komen bewonderen.

Als ervaren moeder bracht Namaste alweer haar vijfde kalf ter wereld: na drie zonen en een dochter is het opnieuw een mannelijk kalfje. Het diertje heeft de naam 'Bertus' gekregen en is vernoemd naar een van zijn verzorgers, Bert Marelis, die volgend jaar met pensioen gaat.

Blijdorp had op 4 januari 1998 de Nederlandse primeur met de geboorte van een Indische neushoorn. Nog altijd is de Rotterdamse Diergaarde de enige Nederlandse dierentuin waar Indische neushoorns worden gefokt. Het Europese fokprogramma (EEP) voor deze bedreigde diersoort wordt gecoördineerd in Bazel (Zwitserland). Dat fokprogramma is van groot belang omdat er in India en Nepal hooguit nog 2000 van deze prehistorisch uitziende dieren in het wild leven.

In Blijdorp zijn momenteel drie van deze bijzondere dieren te zien: moeder Namaste, haar dochter Sofie (geboren op 27 december 2005) en de kersverse zoon Bertus. Vader Nico heeft van dit alles geen weet: hij verhuisde vorig jaar naar een dierentuin in Spanje om plaats te maken voor zijn laatste 'Rotterdamse' nazaat. Behalve het heerlijke klimaat wachtte hem daar nóg een prettige verrassing: twee bevallige neushoorn-dames keken reikhalzend uit naar zijn komst.


---

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427