Raad voor de Journalistiek

Uitspraken vastgesteld d.d. 14 juli 2008
door mw. mr. H. Troostwijk, voorzitter, mw. A.C. Diamand, drs. G.T.M. Driehuis, drs. L.W. Verhagen en mw. drs. I. Wassenaar, leden, in tegenwoordigheid van mw. mr. D.C. Koene, secretaris.

W. van der Leij-Kuhn / P. Arnoldussen (Het Parool) Klaagster maakt bezwaar tegen het artikel "Oorlogsverleden van een kapitein", waarvan de intro luidt: "Deze week verschijnt de film van kapitein Rob. Geestelijk vader Pieter Kuhn had in het verzet gezeten. Maar wat deed hij nou precies bij die foute uitgeverij Westland?" Het artikel bevat, behalve enkele nieuwsfeiten, voor een groot deel opiniërende elementen. Het staat een journalist vrij over een bepaald feit zijn mening te verkondigen, mits duidelijk is dat het om zijn persoonlijke opvatting gaat (zie punt 1.4. van de Leidraad van de Raad). Hoewel het artikel wellicht niet uitdrukkelijk als column is gepresenteerd, is voor de lezer voldoende duidelijk dat de publicatie met name de persoonlijke mening van verweerder behelst. Dat neemt niet weg dat een journalist met de wijze waarop hij uiting geeft aan zijn persoonlijke mening grenzen kan overschrijden. Daarvan is hier echter geen sprake. In het artikel komen geen kwalificaties of vergelijkingen voor die journalistiek ontoelaatbaar zijn. Dat klaagster het artikel als suggestief en insinuerend ervaart, is daarvoor onvoldoende. Verder is niet gebleken dat het artikel relevante onjuistheden bevat. De klacht is dan ook ongegrond (vgl. onder meer: RvdJ 2005/19 en RvdJ 2004/75)
Trefwoorden:

· Journalistieke werkwijze: selectie van nieuws
· Feitenweergave: tendentieuze berichtgeving
· Aard van de publicatie: opinie/kritiek Publicatie op www.rvdj.nl/2008/27

H. Beunder / NOS Nieuws
Uitspraak: niet-ontvankelijk
De klacht betreft een televisie-uitzending van de NOS waarin aandacht is besteed aan de doop van prinses Ariane.
Klager heeft aangevoerd dat hij een rechtstreeks belang heeft bij een oordeel van de Raad, omdat hij kritiek heeft op een uitzending van een publieke omroep, die uit de algemene middelen is betaald. Anders dan klager meent, maakt dit hem niet tot rechtstreeks belanghebbende in de zin van het reglement van de Raad. Ook overigens is niet gebleken van omstandigheden die kunnen leiden tot het oordeel dat het belang van klager direct betrokken is bij de gewraakte publicatie. Klager is derhalve niet-ontvankelijk in zijn klacht. (vgl. onder meer: RvdJ 2007/62 en RvdJ 2004/68)

· Procedure: ontvankelijkheid
Publicatie op www.rvdj.nl/2008/28
C. Mennen pr en de parochies H. Geest en Maria Onbevlekt Ontvangen / W. Arts en het Brabants Dagblad
In het artikel "Verdriet over `respectloze' uitvaart" met de subkop "Pastoor Mennen uit Oss doet klacht van familie af als `onzin'" is bericht over een door Mennen geleide uitvaartdienst. Dat zou volgens familie van de overledene zonder betrokkenheid en respect zijn gebeurd.
Naar het oordeel van de Raad is voor de gemiddelde lezer voldoende duidelijk dat in het artikel de visie van de betrokken familie is weergegeven. Dat de uitvaartdienst `respectloos' zou zijn verlopen, is niet als feit gepresenteerd maar geheel voor rekening van de familie gelaten. In de kop van het artikel is die kwalificatie ook tussen aanhalingstekens geplaatst. Bovendien is Mennen in de gelegenheid gesteld zijn visie op de kwestie te geven. Uit zijn reactie blijkt duidelijk dat hij de aantijgingen aan zijn adres weerspreekt. Niet gezegd kan worden dat voor de reactie van Mennen in het artikel slechts een zodanige plaats is ingeruimd dat geen behoorlijke toepassing is gegeven aan het recht op wederhoor, terwijl gesteld noch gebleken is dat de weergave van zijn reactie feitelijke onjuistheden bevat.
Trefwoorden:

· Journalistieke werkwijze: bronnen, hoor en wederhoor, selectie van nieuws

· Privacy: bekende persoonlijkheden
Publicatie op www.rvdj.nl/2008/29
ma 16 juni 2008 - Uitspraken vastgesteld d.d. 4 juni 2008
- X / R. Koelewijn en NRC Handelsblad (RvdJ 2008/25)
- mr. R.J.J.M. Witlox / Zembla (RvdJ 2008/26) ma 16 juni 2008 - Uitspraak vastgesteld d.d. 2 juni 2008
- F.R. van der Vliet / NRC Handelsblad (RvdJ 2008/24) di 3 juni 2008 - Uitspraak vastgesteld d.d. 23 mei 2008
- NMO c.s. / H. Hansen, A. Chakrabarty en NOVA (RvdJ 2008/23) di 13 mei 2008 - Uitspraken vastgesteld d.d. 2 mei 2008
- F. Caudron / R. van der Steen en Biljart Totaal (RvdJ 2008/20)
- Soliditree Exchange Services B.V. / G. van der Marel en Het Financieele Dagblad (RvdJ 2008/21)
- Stichting Welzijn Twenterand / A. Holterman en De Twentsche Courant Tubantia (RvdJ 2008/22)