Ingezonden persbericht


Persbericht
Afdeling Nederland

Datum
14 juli 2008

Amnesty International vestigt record met wereldwijde 'aerial art image'

Aandacht voor 60 jaar UVRM en mensenrechten in China

Zaterdag ging Amnesty International's Global Day of Action van start. Duizenden mensen in meer dan twintig landen vormden binnen 24 uur op spraakmakende locaties een Aerial Art Image. Het beeld bestond uit een woord die een directe link heeft met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De aftrap van de Global Day of Action was in Athene, waarna de actie zich verspreidde naar o.a. Nepal, Taiwan, Mexico City, Nederland, Londen, USA, Israël en New Dehli. In Nederland construeerden honderd mensen op de zeebodem, Engelsmanplaat (Waddengebied), het woord 'vrijheid'.

Zondag was het precies zeven jaar geleden dat China de Olympische Spelen kreeg toegewezen. Met de wereldwijde actie herinnert Amnesty de Chinese regering aan de eerder gedane toezeggingen op het gebied van de verbetering van de mensenrechtensituatie. Daarnaast vraagt Amnesty aandacht voor het 60-jarige bestaand van de Universele Verklaring van de Rechten van Mens.

China en de Olympische Spelen

Verdedigers van de mensenrechten in China, waaronder lokale activisten, advocaten en journalisten, en hun familieleden worden in de aanloop naar de Olympische Spelen steeds harder aangepakt. Degenen die het verband leggen tussen de aanhoudende mensenrechtenschendingen en het plaatsvinden van de Spelen in China hebben het het zwaarst te verduren. Willekeurige detentie, mishandeling, marteling, huisarrest en hinderlijk volgen van activisten en hun familie zijn het gevolg. Amnesty International hoopt nog steeds dat de Olympische Spelen een positieve erfenis op de mensenrechten nalaat. Amnesty International vraagt de Chinese autoriteiten om respect te hebben voor de rechten van mensenrechtenverdedigers, activisten toe te staan om hun werk te doen en de vrijlating van alle mensenrechtenverdedigers die momenteel vastzitten of onder huisarrest staan.

Zie www.amnesty.nl/china of http://www.amnesty.org/en/human-rights-china-beijing-olympics/issues/circle-up-now voor meer informatie.

Noot aan de redactie -

Ingezonden persbericht