Ingezonden persbericht


Schitterende zege voor Hermen Kobus in vijfde ronde van de Mitsubishi Colt Cup

Schiphol-Rijk/Etten-Leur, 14 juli 2008 - Vijf wedstrijden, vier verschillende winnaars. De strijd in de Merwede Springs Mitsubishi Colt Cup wordt dit seizoen op een heel hoog niveau uitgevochten. In de Exotic Green Rally rond Etten-Leur was rallydebutant Hermen Kobus ditmaal de beste. Samen met zijn navigator John Schop bleef de talentvolle Kobus routinier Corné Damen precies vijf seconden voor.

Wat de Merwede Springs Mitsubishi Colt Cup betreft was de Exotic Green Rally een wedstrijd van gemengde gevoelens. Liefst drie equipes hadden vanwege de vakantieperiode afgezegd, wat het veld tot vijf reduceerde. En daarvan sneuvelde er ook nog eentje voortijdig, terwijl de andere al snel half uitgeteld was. Maar de drie andere equipes maakten er een geweldige strijd van, die pas op de laatste paar klassementsproeven werd beslecht. En wel in het voordeel van de dit jaar debuterende Hermen Kobus. Een goede voorbereiding is het halve werk, zo bewees de Twent. Liefst drie dagen lang had hij zijn 172 sterke bolide tijdens testritten de sporen gegeven en kwam daardoor superscherp aan de start in Etten-Leur. Op de eerste drie KP's zette hij de scratchtijd neer, tot verbazing van de concurrentie. En Kobus ging onverdroten door, al bleef met name de ervaren Corné Damen goed in het spoor. De rally is beroemd om zijn `Nacht van Achtmaal', waarin rond die plaats een paar uiterst listige KP's in het donker moesten worden gereden. Dat zou in het voordeel van Damen moeten werken, die er al zeker tienmaal had gereden. "Als we niet teveel op Corné hoeven toe te geven, dan pakken we hem morgen als het weer licht is", sprak Kobus strijdlustig bij het vallen van de avond. En de debutant - nooit eerder reed hij in het holst van de nacht een rally ­ hield inderdaad stand, al was zijn voorsprong van 12 seconden in een achterstand van drie tellen omgebogen. Op de eerste KP van de zondag sloeg Kobus met vijf seconden verschil op Damen keihard terug. En toen in het volgende rondje Damen op de eerste KP een klein foutje maakte, was het pleit beslecht. "Hermen en ik hebben echt helemaal op de limiet moeten rijden. We hebben alle twee onder die druk een paar kleine foutjes gemaakt en die hebben de doorslag gegeven. Hermen heeft verdiend gewonnen", complimenteerde Damen de winnaar. Bij Kobus en zijn bijrijder John Schop was de vreugde terecht groot. In de openingswedstrijd hadden ze al blijk gegeven van pure snelheid maar daarna was het moeilijk er een passend vervolg aan te geven. Maar nu de Twentse student zich echt goed op een rally heeft voorbereid, komt het talent vanzelf bovendrijven.

Mark Nieuwlaar en Jan-Coert Kaptein finishten op een aanzienlijke achterstand. De winnaars van de eerste twee rally's konden aanvankelijk heel goed volgen maar in het avondtraject moesten ze lossen. "Ik heb een paar foutjes gemaakt en die hebben ons de kop gekost. Toen ik vanochtend ook nog een boom schampte heb ik dat als een waarschuwing gezien en vervolgens op zeker de rally uitgereden. We gaan nu namelijk nog steeds aan de leiding. Deze cup is trouwens zo competitief dat diegene die de minste foutjes maakt vanzelf winnaar wordt. We kunnen namelijk allemaal even hard rijden, zo blijkt uit de tijden op de klassementsproeven". Wat dat betreft had Timo van der Marel ook op zijn minst op het podium moeten finishen. Maar het is de KNAF Talent First-coureur dit jaar kennelijk niet gegund. In de vorige rally nog winnaar, nu stond hij al na 2 KP's aan de kant met een lekke brandstoftank. "Geen idee hoe dat is gekomen, ik moet kennelijk ergens een kei hebben geraakt", dacht Van der Marel, die gelukkig op de tweede dag door het zogenaamde superrallysysteem weer mocht meedoen. Winnen zat er allang niet meer in maar indruk maken kon nog steeds. En dat deed hij, want waar aan de kop de strijd in alle hevigheid werd gevoerd en dus geen seconde werd verloren, reed Van der Marel driemaal op rij de snelste tijd. Uiteindelijk werd hij toch als vierde geklasseerd. Helaas ging zo'n troostprijs aan de neus van Henk Westerbeek voorbij. Vele jaren lang was hij het toonbeeld van betrouwbaarheid, maar dit jaar zit hij in de hoek waar de klappen vallen. Op de zesde KP zorgde een defecte koppeling voor een vroegtijdig einde. Hij heeft dit seizoen pas één rally op normale wijze kunnen uitrijden.

Uitslag vijfde wedstrijd van de Merwede Springs Mitsubishi Colt Cup
1. Kobus/Schop, 208 km, 23 KP's in 2 uur 10 min. 57 sec.
2. Damen/Wassink op 5 sec.

3. Nieuwlaar/Kaptein op 1 min. 18 sec.

4. Van der Marel/Strooper op 1 uur 14 min. 41 sec.

De snelsten op de KP's
Hermen Kobus 11x (waarvan 3x ex-aequo)
Corné Damen 11x (3x e.a.)
Timo van der Marel 4x (2x e.a.)
Mark Nieuwlaar 2x (1x e.a.)

Stand na 5 rally's

1. Mark Nieuwlaar 82

2. Corné Damen 79

3. Hermen Kobus 71

4. Timo van der Marel 70

5. Clemens Rommens 33

6. Marc van der Heide 30

7. Henk Westerbeek 23

8. André Hof 10

Noot voor de redactie /