Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 14 juli 2008

CBL: Controlebureau Eieren (CPE) faalt in ketencontrole

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten, vindt dat het CPE faalt in de controle op de eierketen. Het CPE heeft vandaag naar buiten gebracht dat 60% van de gecontroleerde eieren in de supermarkt een afwijking geeft van de Europese handelsnormen. Volgens het CBL gaat het hierbij om afwijkingen die ontstaan zijn bij de leveranciers van de supermarkten (pluimveehouders en pakstations). Ook hier voert het CPE controles uit, maar blijkbaar niet goed genoeg. Het CPE faalt volgens het CBL op alle fronten en probeert dit nu volstrekt ten onrechte af te wentelen op de supermarktbranche.

"Dit is onacceptabel," volgens Marc Jansen, Hoofd Consument en Kwaliteit van het CBL. "Wanneer het CPE zijn werk goed zou doen, zouden supermarkten nu niet ten onrechte zijn beschuldigd. Supermarkten verkopen dagelijks miljoenen eieren. Deze worden voorverpakt aangeleverd en direct doorverkocht aan de consument. Kennelijk is er dus iets bij de pakstations niet in orde en wordt dit door het CPE niet geconstateerd."

Het enige waar supermarkten invloed op hebben is de THT-termijn. Hier werd een afwijking van slechts 1% gevonden. Sinds kort controleert het CPE 100% van alle supermarkten op de Europese kwaliteitsnormen. Supermarkten krijgen hiervoor ook een rekening gepresenteerd. In totaal betaalt de supermarktbranche 500.000 euro aan het controlebureau CPE voor het slechte werk dat het bureau in de keten aflevert.

Het CBL heeft al eerder aan het CPE gevraagd om de controleactiviteiten beter en effectiever in te zetten. Tot op heden is aan dit verzoek geen gehoor gegeven. Het CBL wil nu zo spoedig mogelijk met het CPE, het ministerie van LNV en de pakstations en pluimveehouders in gesprek om ervoor te zorgen dat wettelijke eisen op de juiste plaats worden nageleefd en gecontroleerd.

-----------einde persbericht---------------



Ingezonden persbericht