Ingezonden persbericht

ma 14 juli 0:22

Fotomateriaal van Verhoeven tijdens de worldcup door fotograaf Menno Boermans via Hollandse Hoogte

Goud voor Verhoeven tijdens prestigieuze Worldcup Sportklimmen Chamonix

De Nederlander Jorg Verhoeven heeft afgelopen zondagavond in Chamonix de gouden medaille gewonnen tijdens de meest prestigieuze worldcup sportklimmen van het seizoen. De 23 jarige, in Innsbruck woonachtige, sportklimmer wist bij het leadklimmen de wereldtop achter zich te laten door als 'hoogste' in de finaleroute te eindigen.

De worldcup in Frankrijk, het sportklimland bij uitstek, wordt gezien als de meest prestigieuze worldcup van het seizoen omdat slechtst op het WK het deelnemersveld een fractie sterker is. Dit jaar had de worldcup in Chamonix maar liefst 200 deelnemers van 27 verschillende nationaliteiten.

Verhoeven doet dit jaar aan zowel boulder- als lead worldcups mee en is kanshebber voor de wereldbeker(s). In 2007 eindigde hij als vierde in de wereldbekerstand bij het leadklimmen en als vijfde in de wereldbekerstand bij het boulderen. Hierdoor won hij, naast zijn bronzen lead medaille tijdens het WK in Spanje, uiteindelijk de Wereldbeker Allround.

Resultaten overige Nederlandse deelnemers:

Dames
Nikki van Bergen - Amsterdam (27e). De 15 jarige Nikki van Bergen maakte in Chamonix haar worldcup debuut bij de senioren. Zij wist de halve finales te bereiken en eindigde uiteindelijk op een prachtige 27ste plaats.
Vera Zijlstra - Nieuwegein (41e lead) (18e speed)

Heren:
Roman van der Werf - Haarlem (33e)
Casper ten Sijthoff - Amsterdam (46e)
Nicky de Leeuw - Rotterdam (77e)

Klimsport disciplines:

Lead Het met touw beveiligde (voor)klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt wint.

Boulderen In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo'n vijf meter hoog geklommen. Hierbij worden geen touwzekeringen gebruikt, voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt. Per boulder krijgt men 6 minuten de tijd.

Speedklimmen De enige klimsport-discipline waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen op een 15 meter hoge wand. De snelste klimmer wint. Het wereldrecord bij de heren staat op 7,35 seconden.

Uitslagen worldcup Chamonix op website IFSC:
http://kurl.nl?2ED2

Fotomateriaal van Verhoeven tijdens de worldcup door fotograaf Menno Boermans via Hollandse Hoogte: http://kurl.nl?2ED1

Het Nederlands Team Sportklimmen van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging wordt ondersteund door VAUDE & Edelrid