Gemeente Rhenen


Terugvordering fractievergoeding Rhenens Belang

Op de raadsagenda van 15 juli 2008 staat het agendapunt vaststelling fractievergoeding. De reden is de weigering van de fractie Rhenens Belang (RB) om een bedrag van 1856,54 euro terug te betalen. De gemeenteraad wordt voorgesteld het verstrekte voorschot terug te vorderen en de fractievergoeding voor 2003 en 2004 op 0,-- euro te bepalen.

Medio november 2006 is de fractie RB gevraagd een voorschot van 1856,54 euro terug te betalen aan de gemeente Rhenen. Deze voorschotten zijn in 2003 en 2004 aan RB uitgekeerd om onkosten van de fractie te dekken. Om deze voorschotten te verantwoorden, moeten fracties bonnen of facturen kunnen overleggen.

Dit heeft de fractie RB steeds geweigerd. Zonder bewijsstukken kan de raad niet vaststellen of gemaakte kosten daadwerkelijk zijn gemaakt. Het gebruik van publiek geld brengt de verplichting met zich mee dat duidelijk moet worden gemaakt waaraan dit is besteed.

In 2003 en 2004 gold de regeling fractieondersteuning (art. 33 gemeentewet), deze vergoeding valt onder deze regeling. De regeling fractieondersteuning is in juni 2006 ingetrokken omdat de gemeenteraad deze te fraudegevoelig achtte. In 2007 is hier de regeling onderzoeksbudget voor in de plaats gekomen.

Raadsfracties kunnen hier gebruik van maken als zij onderzoek willen doen. Wel moet vooraf het doel, het nut en de noodzaak van het onderzoek duidelijk gemaakt worden aan het presidium. Na afloop moeten ook hier de bonnen overlegd worden.

Persbericht van 3 juli 2008.