Politie Noord- en Oost Gelderland

Apeldoornse politieagent naar Parijs voor ondersteuning

In juli en augustus 2008 verlenen vier Nederlandse agenten assistentie aan de politie in Frankrijk, één van hen is de Apeldoornse Hanneke Veldstra. Op verzoek van de Franse autoriteiten gaan deze agenten in de zomermaanden in de stad Parijs gezamenlijk met de Franse collega's op een aantal toeristische locaties surveilleren.

Het doel van deze samenwerking is voornamelijk gericht op de ondersteuning en advisering van Nederlands sprekende toeristen in deze stad. Ook tijdens de ontmoeting van de EU-ministers in Parijs op 15 en 16 juli, zullen deze politiemensen hun Franse collega's bijstaan. De Nederlandse politiemensen zijn afkomstig uit de korpsen Midden en West Brabant en Noord- en Oost-Gelderland. Ze worden gestationeerd bij de politiebureaus van Versailles, Gare Du Nord en Chessy (Eurodisney). In september van dit jaar zal de Nederlandse politie opnieuw aan de Franse collega's ondersteuning verlenen tijdens het bezoek van Paus Benedictus XVI aan Lourdes.

De Apeldoornse agent meldde zich na overleg met haar teamgenoten direct aan toen zij de oproep zag. Zij heeft Frans gestudeerd en voor haar was er dus geen taalbarrière. Haar collega's hebben spontaan meegewerkt aan het opvullen van de diensten die zij eigenlijk moest draaien.

Dat Hanneke geen 'stilzitter' is, bleek uit haar spontane actie om begin dit jaar tijdens de politieacties samen met diskjockeys van Radio 3FM een verkeerscontrole in Apeldoorn te houden. De eventuele bijdrage van de overtreder ging naar Sreious Request van het Rode Kruis.

Het is de eerste keer dat de Nederlandse politie assistentie verleent op deze schaal op locaties in Frankrijk. Korpschef F. Heeres, namens de Raad van Hoofdcommissarissen portefeuillehouder voor Frankrijk daarover: "Ik ben verheugd dat internationale samenwerking inmiddels zover gevorderd is dat we daadwerkelijk politiemensen kunnen gaan uitwisselen. Zichtbare, grensoverschrijdende samenwerking wordt steeds meer een normale zaak en is niet meer weg te denken uit het reguliere politiewerk. Europa wordt steeds meer één en de samenwerking tussen de politiediensten steeds intensiever."

De politieagenten gaan in hun eigen Nederlandse politie-uniform werken en zijn bewapend. Deze samenwerking is mogelijk door het in werking treden van het verdrag van Prüm. Hierdoor kan de politie uit vrijwel de hele Europese Unie grensoverschrijdend werken. Naast Nederlandse politiemensen zijn er in de Franse hoofdstad ook voor het eerst agenten uit België, Duitsland en Spanje aanwezig.

Einde bericht

telefoon 055- 5486052


---- --