Voedsel en Waren Autoriteit

VWA verwacht komende jaren meer terughaalacties van consumentenproducten

15 juli 2008 - nieuwsbericht

Jaarlijks komen miljoenen tonnen consumentenproducten uit alle delen van de wereld ons land binnen. En ieder jaar wordt die stroom groter en meer divers. Zuidoost-Aziatische landen, waaronder China, ontwikkelen zelf steeds meer producten. De procesbeheersing en het veiligheidsbesef zijn nog niet altijd op het Europese niveau. Ondeugdelijke en onveilige producten kunnen het gevolg zijn. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) verwacht de komende jaren dan ook meer terughaalacties van consumentproducten. Dit blijkt uit het jaarverslag van de VWA over 2007.

Risico's
Problemen doen zich vooral voor bij speelgoed, gasapparaten, huishoudelijke elektronica en doe-het-zelfmachines. Vorig jaar moest een grote fabrikant verschillende speelgoedartikelen uit de winkels halen. In 2007 lette de VWA vooral op speelgoed met verstikkingsgevaar en kleine onderdelen. Bij 17 procent van zo'n 250 onderzochte monsters constateerde de VWA ernstige tekortkomingen. De import van gasapparaten, zoals terrasverwarmers groeit. In 2007 onderzocht de VWA 14 verschillende typen terrasverwarmers. 11 daarvan voldeden niet aan alle eisen.

Maatregelen
Om de veiligheid van importproducten zo goed mogelijk op peil te houden, investeert de VWA in samenwerking met andere partijen. Samen met de Douane controleert de VWA op basis van risicoprofielen zo selectief mogelijk de producten met de grootste kans op problemen. Via het meldingsysteem Rapex stellen de Europese toezichthouders elkaar op de hoogte van onveilige producten. Ook bezocht de VWA samen met enkele andere Europese toezichthouders de Chinese autoriteiten, om hen te ondersteunen bij het verbeteren van hun veiligheidscontroles. De VWA informeert producenten en importeurs over wijzigingen in wet- en regelgeving en spreekt hen aan op hun verantwoordelijkheid. Zij zijn immers als eerste aansprakelijk voor de deugdelijkheid van hun producten.

Let op kwaliteit
Al deze maatregelen kunnen niet voorkomen dat er soms onveilige producten in de winkels komen. De VWA adviseert consumenten daarom goed te letten op de kwaliteit van producten zoals eenvoudige elektrische apparaten. Dit vooral vanwege de risico's op kortsluiting en brandgevaar.

Andere speerpunten
In haar jaarverslag gaat de VWA ook in op de resultaten van andere inspecties. Zo trof de VWA in 2007 minder overschrijdingen aan van de norm voor resten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. De VWA onderzocht zo'n 4.000 verschillende partijen op zo'n 400 stoffen. Ongeveer twee procent van de Nederlandse producten overschreed de norm. Voor buitenlandse groente en fruit was dat elf procent.

Ook de controles op genetisch gemodificeerde organismen (GGO) leverden resultaat op. Zo'n 125 partijen Amerikaanse rijst zijn het afgelopen jaar gecontroleerd. 2 procent was niet in orde. Het jaar daarvoor bedroeg het percentage `foute partijen' nog 50 procent.

Verder besteedt de VWA in haar jaarverslag onder meer aandacht aan de leeftijdcontroles op alcoholverkoop, de handhaving van het rookverbod op werkplekken, de veiligheid van attracties en de verscherping van het toezicht op diertransporten. Het Bureau Risicobeoordeling van de VWA heeft diverse adviezen uitgebracht, onder meer over de onderschatte ziekte toxoplasmose.

Jaarverslag VWA 2007