Provincie Noord-Holland

Datum

15-7-2008

Onderwerp

Achterstand in huisvesting statushouders nog dit jaar inlopen

Arthur Raphet Meeng

De afgelopen jaren heeft een aantal Noord-Hollandse gemeenten een flinke achterstand opgelopen bij de huisvesting van statushouders. Voor de provincie Noord-Holland is de maat vol. De provincie gaat de gemeenten ondersteunen om de achterstanden nog voor het einde van het jaar weg te werken.

Provincies hebben een belangrijke rol als het gaat om de huisvesting van statushouders. Namelijk: toezicht houden op gemeenten. De gemeenten moeten woningen beschikbaar stellen voor vluchtelingen die een verblijfsstatus krijgen.

Op 7 juli heeft de provincie een bijeenkomst georganiseerd voor 27 gemeenten met een grote achterstand. Behalve de gemeenten waren het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) de VROM-inspectie en de Taskforce Huisvesting Statushouders, onder de bezielende leiding van dhr. Nijpels, Oud-commissaris van de Koningin van Friesland, aanwezig. Mevrouw Albayrak, directeur van het COA, gaf aan dat in Nederland op dit moment nog 3500 statushouders in asielzoekerscentra op een geschikte woning wachten.

Gedeputeerde S. Baggerman: We gaan de gemeenten ondersteunen om de achterstanden weg te werken. Om dit te realiseren moeten de gemeenten voor het einde van het jaar voor meer dan 300 statushouders een geschikte woning realiseren, anders grijpen we in. Dit ingrijpen houdt in dat de provincie in de plaats treedt van gemeenten en op de kosten van de gemeenten woningen beschikbaar stelt aan statushouders. Naast het inlopen van de achterstand moeten de gemeenten ook de normale taakstelling realiseren. In totaal moeten de gemeenten in Noord-Holland dit jaar voor meer dan 600 statushouders huisvesting verzorgen.

De gemeenten die op 7 juli bij de bijeenkomst aanwezig waren hebben aangegeven dat zij moeite hebben de huisvesting te realiseren. Een groot deel van de statushouders is alleenstaand. Veel kleine gemeenten geven aan dat alleenstaanden vaak liever in een stad wonen. Veel van de gemeenten denken daarom gebaat te zijn bij regionale samenwerking waarbij quota kunnen worden uitgewisseld met grotere gemeenten. De aanwezige gemeenten hebben aangegeven de huisvesting bovenaan de agenda te plaatsen en vooral met ondersteuning van de provincie in regionaal verband naar oplossingen te willen zoeken. De burgemeester van Medemblik wil het initiatief nemen om in zijn regio de samenwerking vorm te geven zodat aan het einde van het jaar de achterstanden zijn weggewerkt. Een aantal genodigde gemeenten met achterstand was niet aanwezig op 7 juli. Met deze gemeenten zal een stevig gesprek worden gevoerd.

Gedeputeerde Baggerman heeft aangegeven het van belang te vinden dat de achterstanden worden ingelopen. Baggerman: Niet alleen om aan onze taak te voldoen, maar ook omdat ik als Noord-Holland niet te boek wil staan als een ongastvrije provincie. Wij moeten met elkaar toch in staat zijn om mensen die zoveel hebben meegemaakt een thuis te bieden in onze provincie.