Gemeente Oldebroek


Gemeente Oldebroek ondertekent convenant ´Kinderen doen mee´



De gemeente Oldebroek heeft samen met ruim honderd andere gemeenten op maandag 30 juni 2008 concrete afspraken gemaakt over extra ondersteuning voor kinderen uit arme gezinnen. Het gaat daarbij om activiteiten op het gebied van sport, cultuur en algemene ontwikkeling. Lid worden van een sportclub, een muziekvereniging of een hobbyclub zorgt ervoor dat minder kinderen buiten de maatschappij komen te staan.

Afspraken
De afspraken zijn vastgelegd in convenanten ´Kinderen doen mee!´. Staatssecretaris Aboutaleb en de desbetreffende gemeenten zetten hun handtekening in Utrecht, in bijzijn van minister Rouvoet en staatssecretaris Dijksma. In het convenant spreken de partijen af om het aantal kinderen in arme gezinnen te stimuleren om meer deel te nemen aan de maatschappij. De afspraak is gemaakt om het aantal dat niet deelneemt met ten minste de helft terug te brengen. De extra activiteiten zijn bedoeld voor kinderen tot 18 jaar die opgroeien in huishoudens met een laag inkomen.

Armoedebestrijding
In zijn toespraak benadrukte staatssecretaris Aboutaleb de noodzaak van armoedebestrijding: "Ik wil, zoals dat heet, de reproductie van armoede tegengaan. Want overdraagbare armoede het is niet eerlijk. Ik wil dat er een einde komt aan het automatisme dat kinderen uit arme gezinnen minder kansen hebben dan andere kinderen. Want ieder kind is gelijk", aldus de staatssecretaris.

Gerichte benadering
De gemeente Oldebroek kent al de declaratieregeling. Door deze regeling kunnen huishouden met een inkomen tot en met 110% van het minimumloon per jaar per kind tot 18 jaar een bedrag van ¤ 113,45 ontvangen. In de loop van dit jaar wil de gemeente Oldebroek gezinnen met een laag inkomen benaderen om inkomensondersteunende maatregelen onder de aandacht te brengen. Ook wil de gemeente nieuwe activiteiten en regelingen ontwikkelen die gericht zijn op kinderen.