Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Baarn na 47 jaar uit Het Brandpunt

Met pijn in het hart heeft de Baarnse Schaakvereniging op vrijdag 11 juli afscheid genomen van Het Brandpunt. Het gebouw fungeerde 47 seizoenen als clublokaal. De kerk wil het op de vrijdagavond nu voor eigen activiteiten gebruiken. Ook de KNSB jeugdclubcompetitie is niet langer welkom, op de zaterdagen krijgen andere huurders voorrang. Bijzonder jammer dat deze herkenbare plek, waar ook de KNSB en de SGS de activiteiten hebben georganiseerd, voor het schaken verloren gaat.

Op de laatste avond speelden zowel de jeugd als de senioren een speciaal toernooi. De jeugd trapte af met een inmiddels traditionele slotavond, waarbij jeugdspeler en een familielid in een team de spectaculaire schaakvorm 'Bughouse' speelden. Daarna was het aan de volwassenen. Een goede opkomst met zo'n 30 deelnemers, waaronder een flink aantal oudleden. Er werden vijf partijen geschaakt, maar daarnaast werd er natuurlijk ook veel gepraat over de rijke schaakhistorie van Het Brandpunt, waarbij de vereniging op deze bittere avond voor bitterkoekjes en bitterballen had gezorgd.

Na afloop bleek Pascal Losekoot met 4,5 de meeste punten te hebben gehaald, zodat hij de laatste toernooiwinnaar in Het Brandpunt is. Bij zijn slotwoord gaf hij aan al heel wat jaren in het Brandpunt te komen: "Het is uiteraard jammer dat we weg moeten; maar anderzijds wordt de sfeer gecreëerd door de leden; en die zien we straks ook." Een gedachte die door veel van de aanwezigen werd ondersteund. De topdrie werd gecompleteerd door Arthur Vlug en Marco Meijer. Het beste oud-lid was Tom Bottema, terwijl ook oudkampioen Harold Foppele, die alleen nog wat op internet speelt, in de toptien terug te vinden was. Tijdens de prijsuitreiking werden de nodige anekdotes opgehaald en waren er ook dankwoorden voor het bestuur dat veel tijd gestoken heeft in het vinden van een nieuwe locatie.

Met vereende krachten werd vervolgens al het schaakmateriaal in de auto's geladen. Nadat alle kasten waren leeg geruimd was het tijd voor een laatste toast, op de nieuwe locatie, De Leuning! Voor de jeugdclubcompetitie heeft de KNSB een nieuwe locatie gevonden in De Drietand in Amersfoort.

---

Eelke Wiersma deelt eerste prijs met Loek van Wely Eerste Houtje Hoofd Helder-toernooi trok 165 deelnemers

Het eerste Houtje Hoofd Helder schaaktoernooi, dat afgelopen zaterdag 12 juli 2008 in de Technische Universiteit Eindhoven werd gespeeld, is een enorm succes geworden. Het toernooi trok maar liefst 165 deelnemers waaronder vijf grootmeesters en in totaal 26 titelhouders.

Tijdens een kort openingswoordje herinnerde Huub van Dongen, de voorzitter van de Stichting Houtje Hoofd Helder, het publiek eraan dat de directe aanleiding voor het organiseren van het toernooi en het oprichten van de Stichting de 50e verjaardag was van Herman Grooten. Hij gaf daarna het woord aan Ad Bruijns, voorzitter van de Noord-Brabantse Schaakbond, die daarop Herman Grooten inhuldigde als Lid van verdienste van de NBSB. Herman op zijn beurt stelde daarop zowel voor de A-als B-groep voor iedere ronde een extra prijs beschikbaar: een fles wijn voor degene die in de tussenstand precies op de 50e plaats stond. Waarna Herman het toernooi officieel opende door op het 50e bord de eerste zet te doen.

En toen werd het stil. Het toernooi verliep vlot. Alle techniek werkte. Uitslagen en tussenstanden verschenen live op het internet, net als de partijen op de eerste acht borden. Er werd op het scherpst van de snede gespeeld, maar er viel geen onvertogen woord.

Na een spannende race werd de hoofdprijs gedeeld door IGM Loek van Wely en IM Eelke Wiersma. Van Wely ging zeer voortvarend met 5 uit 5 van start, maar gaf door twee remise in de laatste twee ronden Eelke Wiersma de kans langszij te komen. De titel ging op weerstandspunten naar Loek, maar het prijzengeld werd gedeeld.

In de B-groep slaagde Arno Slagboom erin met een geweldige score van 6½ uit 7 het hele veld voor te blijven.

Een uitgebreid verslag met alle uitslagen en standen en alle partijen op de eerste acht borden vindt u op www.houtjehoofdhelder.nl.
---