Groen!

Brussel, 15 juli 2008

Het kartel CD&V/N-VA heeft ons land in een crisis gestort

Het Vlaams kartel CD&V/N-VA draagt een verpletterende verantwoordelijkheid voor de heikele situatie waarin ons land vandaag verkeert. Iets meer dan een jaar geleden zagen we een juichende Yves Leterme op de tafels dansen. Zijn partij had een schitterende overwinning behaald en hij alleen had maar liefst 800 000 stemmen binnengerijfd. Het land was klaar voor een revolutionaire ommekeer en het kartel zou de motor zijn. Vandaag, een jaar later, blijkt dat het kartel niet de motor maar de torpedo was. Mieke Vogels, Groen! voorzitster: "Het kartel heeft van CD&V een communautaire zweeppartij gemaakt. Een belangrijke staatshervorming, de zogenaamde vette vis, was het enige dat het kartel wou. De verkiezingsbelofte van Leterme om 2 miljard euro vrij te maken voor hogere sociale uitkeringen was boter aan de galg."

Het kartel heeft het radicalisme aan beide kanten van de taalgrens gevoed. Ook bij de Franstaligen werden de grote woorden en breekijzers boven gehaald, terwijl ons land en haar gemeenschappen steeds verder afgleden. 14% inwoners voelen de kille adem van de armoede in hun nek. Het zilverfonds is een lege koekendoos, op vlak van energie buigen we voor Electrabel terwijl onze gezinnen zich blauw betalen aan hun energiefactuur. De kloof tussen de burger en de politiek is een gapende wonde geworden. Deze regering heeft gewoonweg niet geregeerd: amper 8 wetsontwerpen en dagelijks ruzie. Mieke Vogels: "Vandaag stellen wij vast dat de hardliners binnen het kartel CD&V/N-VA winnen. Zij die de meeste hervormingen wilden, hebben alleen bereikt dat alles
1 jaar verlamd werd. In plaats van goed bestuur, kregen we politieke chaos waarbij de CD&V/N-VA die alles in gang gezet heeft intussen zelf niet meer weten hoe het verder moet."

Groen! heeft altijd constructief meegewerkt om te komen tot een staatshervorming die voor een nieuw evenwicht zou zorgen tussen de gemeenschappen zodat ons land eindelijk werk kan maken van wat de mensen echt bezighoudt: de stijgende prijzen voor energie en voeding, onze achteruitboerende economie, vervuiling, maar ook de nieuwe kansen die de toekomst biedt... Groen! en Ecolo hebben ondertussen vanuit de oppositie het tienvoudige aantal wetsvoorstellen ingediend, 80 in totaal.

Groen! blijft bij haar standpunt: er moet een nieuw communautair evenwicht komen tussen het federale niveau en de 3 gewesten en gemeenschappen zonder te raken aan de solidariteitsbasis zodat we allemaal opnieuw vooruit kunnen. Geen terugkeer naar de natiestaten van de 19de eeuw, maar een samenleving die de toekomst voorbereidt. Daarvoor hebben we echte staatsmannen nodig die de moed hebben om te overleggen en die respect tonen, geen kartels die elkaar gijzelen ten koste van een heel land. Ooit was België een Europees voorbeeld voor hoe gemeenschappen met een verschillende taal en cultuur kunnen samenleven in wederzijds respect. 1 jaar Leterme heeft onze internationale geloofwaardigheid gekelderd.

Mieke Vogels, voorzitter Groen!