Ingezonden persbericht


Driekwart Nederlandse sportliefhebbers zegt de spelen live te gaan volgen

Bijna tweederde van de ondervraagde Nederlanders heeft nu al zin in de Olympische Spelen die op 8 augustus van start gaan in Beijing. Zoveel zin dat meer dan driekwart zegt de spelen live te gaan volgen ondanks het tijdsverschil. In China is het zes uur later dan in Nederland, waardoor veel wedstrijden tijdens kantooruren worden uitgezonden. Vooral zwemmen en voetbal zullen volgens het onderzoek veel rechtstreekse kijkers trekken. Ook wordt succes verwacht, maar verrassend genoeg vinden weinig mensen dat de coach daarin van doorslaggevend belang is. Dit blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young.

Het vertrouwen in de nationale sporters is groot, met name van de zwemmers en hockeyers wordt veel verwacht. Toch denkt de Nederlander dat de totale medailleoogst uitkomt op maar 15 (waarvan 5 goud). Dit is ruim lager dan vier jaar geleden in Athene toen de Nederlandse sporters met 22 medailles huiswaarts keerden. In Sydney (2000) behaalden de Nederlandse sporters maar liefst 12 gouden plakken op een totaal van 25 podiumplekken.

Het te verwachten succes is volgens driekwart van de ondervraagden het resultaat van toewijding en discipline van de sporter. Gevraagd naar de aspecten die leiden tot succes geven zij verder aan dat talent (64%) en fysieke kracht (53%) zeer bepalend zijn. De coach is volgens slechts 21% van de ondervraagden van doorslaggevend belang bij individuele sporters. Bij teamsporten meent 36% dat de coach de bepalende factor is.

Opvallend , meent Chiel Smit, partner bij Ernst & Young. Wie erover nadenkt, weet dat achter ieder succes een team schuilgaat. Niemand redt het in zijn eentje tot aan het ereschavot. Het is om die reden dat wij een speciale campagne voeren om de rol van de coach extra onder de aandacht te brengen. En dat blijkt hard nodig. Ere wie ere toekomt. Het Nederlandse publiek kan tijdens de spelen stemmen op zijn favoriete coach via www.ey.nl/olympischecoach. De winnende coaches (goud, zilver en brons) worden officieel gehuldigd in de Ridderzaal op 27 augustus in aanwezigheid van premier Balkenende.

(EINDE BERICHT)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Sylvia Verboon
010 406 5794
06 21 25 13 72

Partner in Sport
Ernst & Young voelt zich sterk betrokken bij de topsport en breedtesport (sportverenigingen) in Nederland. Sport beweegt ons. Sport past bij onze cultuur waarin waarden als respect, teamgeest, inzet, durf en ambitie een grote rol spelen. Minstens zo belangrijk vinden wij de maatschappelijke betekenis van sport: sport verenigt, vitaliseert en integreert. Het gaat om talenten zien en ontplooien. Over dromen verwezenlijken en ambities realiseren. Sinds 1999 is Ernst & Young Partner in Sport van NOC*NSF. We steunen de sportwereld zo concreet mogelijk met de dingen waar wij goed in zijn. Met een sportdesk voor topsporters, met advies en assistentie voor sportbonden en -verenigingen, met onderzoek naar aspecten als de regeldruk, met fiscaal advies aan sporters en bestuurders, met het ondersteunen van sportvrijwilligers en met het bij elkaar brengen van sport, samenleving en bedrijfsleven.

Met vriendelijke groet
62327d.jpg
Ernst & Young ®

Sylvia Verboon | Persvoorlichter | Marketing, Communications & Sales

Marten Meesweg 51 | 3068 AV Rotterdam | The Netherlands Phone: +31 10 406 57 94 | Fax: +31 10 406 53 51 | Mobile: +31 6 212 51 372 E-Mail: sylvia.verboon@nl.ey.com

Assistant: Simone Dekker | Phone: +31 10 406 53 85 URL: www.ey.nl