Nederlandse Taalunie

Buitenlandse studenten bespreken Claus en patat

Persbericht, Den Haag

Honderdvijftig studenten Nederlands uit de hele wereld komen op maandag 14 juli in Zeist bij elkaar voor een drie weken durende onderdompeling in de Nederlandse taal en cultuur. De Nederlandse Taalunie organiseert de cursus.

Nederlands is populair in het buitenland. Aan tweehonderd universiteiten in de wereld studeren ruim 10.000 studenten Nederlands. Elke zomer haalt de Nederlandse Taalunie een paar honderd van hen naar Nederland of Vlaanderen voor een intensieve cursus Nederlandse taal en cultuur. De cursisten komen uit wel dertig verschillende landen waaronder Litouwen, China, Brazilië, Indonesië, Zweden en Duitsland.

Tijdens de cursus krijgen de deelnemers lessen in conversatie en uitspraak. Het is ook een goede gelegenheid om de woordenschat uit te breiden. Maar niet in de laatste plaats is het de bedoeling dat de studenten inzicht krijgen in de actualiteit. Zo zal Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, het beeld van Nederland schetsen dat naar voren komt uit zijn laatste onderzoeken. Er is aandacht voor de manier waarop Nederlanders en Vlamingen omgingen met het overlijden van de schrijvers Jan Wolkers en Hugo Claus.

En ook gesprekken over controversiële onderwerpen worden niet geschuwd. Op het programma staan bijvoorbeeld Wilders, zijn film Fitna en de bescherming van Hirshi Ali.

Omgaan met Nederlanders is kennelijk een vaardigheid apart. "Waarom eet een Nederlander zittend een koekje, maar lopend zijn patat" is een van de vragen waarop volgens het programmaboekje een antwoord zal komen bij het onderdeel "schriftelijk en mondeling communiceren met Nederlanders".

Behalve de cursus in Zeist, organiseert de Nederlandse Taalunie ook elke zomer een cursus in Hasselt en een cursus in Gent.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op http://taalunieversum.org.