Stadsdeel Zeeburg

Start aanpak `Achter de Voordeur' in de Indische buurt

Persbericht

15 juli 2008

Vanaf september 2008 worden bewoners van de Indische Buurt actief benaderd door bewonersadviseurs. De aanpak 'achter de voordeur' is onderdeel van de Vernieuwing Indische Buurt, waarbij het stadsdeel en de woningcorporaties De Alliantie, Ymere en Eigen Haard samenwerken aan verbeteringen op zowel fysiek, economisch als sociaal vlak. Het wordt uitgevoerd door de welzijnsorganisatie Civic Zeeburg. De voorbereidingen voor het project zijn per 1 juli gestart. Vanaf september starten de huisbezoeken.

Aanpak

De bewonersadviseurs gaan in de Indische Buurt langs de huizen en voeren gesprekken met de bewoners. Door deze gesprekken wordt meer inzicht verkregen in vragen en problemen van de bewoners en de tevredenheid over de buurt. De adviseurs kunnen doorverwijzen naar de bestaande voorzieningen als maatschappelijk werk, schuldhulpverlening, taalcursussen en vrijwilligerswerk.

De bewonersadviseurs vullen met hun actieve benadering de functie van het Loket Zorg en Samenleving aan dat informatie en advies geeft over vragen op het gebied van zorg en wonen met zorg. De adviseurs sporen namelijk zelf vragen en ondersteuningsbehoeften op van bewoners die zorg en steun mijden, die niet in staat zijn om hun weg te vinden in het bestaande aanbod, of die om diverse redenen geen gebruik maken van het loket. Met deze werkwijze kunnen signalen vroegtijdig worden opgepikt, zo heeft deze methode ook een preventieve werking.

In Amsterdam wordt momenteel in verschillende stedelijke vernieuwingsgebieden de methode Achter de Voordeur gehanteerd.

Namens de samenwerkende partijen:

* De Alliantie

* Eigen Haard

* Ymere

* Stadsdeel Zeeburg