Korps Landelijke Politiediensten

Ruim twintig hoogtebekeuringen A73

Limburg, 15-07-2008 o De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft in samenwerking met de politie Limburg Noord in de eerste veertien dagen van juli op de rijksweg A73 een twintigtal vrachtwagenbestuurders betrapt op het overschrijden van de maximumhoogte. De hoogst gemeten hoogte betrof maandag 14 juli 2008 een Nederlandse vrachtauto met 4.38 m . Diezelfde dag is een Duitse vrachtwagencombinatie aangetroffen met een hoogte van 4.30 m . Er zijn meerdere bekeuringen uitgeschreven van 1000 euro. Alle chauffeurs dienden de hoogte van hun vrachtauto terug te brengen naar de toegestane hoogte van 4 meter.

Overlast
Vrachtautos mogen niet hoger zijn dan 4.0 meter. Vrachtautos die de maximale hoogte overschrijden activeren een hoogtedetectiesysteem waarmee de tunnel wordt afgesloten voor al het verkeer. Deze afsluiting levert dan de nodige overlast voor het wegverkeer op.

Bewust doorrijden
De Verkeerspolitie heeft de indruk dat een aantal bestuurders van te hoge vrachtautos, die het signaleringssysteem in werking zetten, bewust doorrijden en geen gebruik maken van de omleidingroute via de Napoleonsweg. Gevolg: Het overige verkeer staat stil voor de tunnel en de veroorzaker is gevlogen.

Samenwerking
De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten houdt in samenwerking met Rijkswaterstaat en politie Limburg Noord op de rijksweg A73 zuid projectmatig toezicht op het overschrijden van de hoogte van vrachtautos.

Foldercampagne
Rijkswaterstaat is een foldercampagne gestart in wegrestaurants en tankstations in de regio Roermond. Weggebruikers worden in 6 talen gewezen op de omleidingroutes tijdens de weekendsluitingen van de tunnels van de A73 en tevens op de maximaal toegestane doorrijhoogte. Het doel van dit project is om het aantal hoogteoverschrijdingen en daarmee de overlast nabij de tunnels op de rijksweg A73 zuid tot een minimum te beperken.