Gemeente Grave

Noordoost-Brabant gaat voor bio-energie

Duurzame energie uit groenafval en mest

Negen bestuurders uit de regio Noordoost-Brabant, waaronder gemeente Grave, hebben unaniem `ja' gezegd tegen duurzame energie uit biomassa. Dit is een belangrijke uitkomst van de `petjesbijeenkomst' bij het RMB in Cuijk. Aan de hand van drie stellingen werd, onder leiding van journalist Vincent Ronnes, de koers bepaald voor het klimaatbeleid van de komende jaren. Niet bij elke stelling werden alle petjes opgezet, maar er is genoeg overeenstemming om samen op te trekken.

Vanwege het landelijke, agrarische karakter heeft deze regio veel groenafval en mest. Door uit deze afvalstoffen duurzame energie op te wekken, wordt optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden in het gebied. Met name op het gebied van mestvergisting gebeurt al veel, maar nog steeds worden niet alle kansen benut. Om initiatieven nog beter van de grond te krijgen heb je de regio nodig, voor zowel de aanvoer van grondstof als de afzet. Door nog meer samen te werken zou Noordoost-Brabant landelijk voorop kunnen gaan lopen.

Positieve boodschap

Naast duurzame energie willen de gemeenten sterk inzetten op energiebesparing. Communicatie is daarvoor het belangrijkste instrument. En dan niet het opgeheven vingertje, maar met een positieve boodschap. Laat de mensen zien wat je aan geld kunt besparen met bijvoorbeeld isolatie of spaarlampen. En, ook belangrijk, geef zelf het goede voorbeeld! Kijk bijvoorbeeld eerst naar het energiegebruik van het eigen gemeentehuis voordat je van mensen vraagt om energie te besparen.

Klimaatprogramma

De gemeenten hebben nu bijna vier jaar klimaatbeleid erop zitten. De meeste maken daarbij gebruik van klimaatsubsidie van VROM. Ook voor de komende vier jaar is een bijdrage beschikbaar. Een aantal projecten wordt in regionaal verband uitgevoerd en gecoördineerd door het RMB. Een voorbeeld is het convenant duurzaam bouwen, dat de gemeenten met de bouwwereld hebben afgesloten. Vandaag is deze regionale samenwerking nog eens onderstreept en is een belangrijke stap gezet in het opstellen van nieuw, regionaal klimaatbeleid. Bio-energie wordt daarbij één van de speerpunten.

Informatie: www.rmb.nl