CDA afdeling Gelderland


Opening Kulturhus in Kootwijkerbroek

---

Gerda Verburg
foto:Hans Verhorst/BDU

Gedeputeerde Hans Esmeijer en CDA-statenleden Elsa Rijssenbeek en Ria Aartsen woonden op donderdag 10 juli de officiële opening bij van het Kulturhus in Kootwijkerbroek door Minister Gerda Verburg.

De minister verrichtte samen met de initiatiefnemers van het project de opening door buiten tussen beide gebouwen gekleurde ballonnen op te laten. ,,Dit project is een fraai stukje werk", zei ze ,,Voor mij geeft de realisatie van dit project aan hoe de Kootwijkerbroekers met elkaar de schouders eronder kunnen zetten, want anders was zoiets niet tot stand gekomen." Hiermee verwees zij subtiel naar de zware tijden die het dorp begin deze eeuw ondervond vanwege de MKZ en de vogelpest. Het concept van dit Kulturhus is volgens de minister dan ook niet zomaar te verplaatsen naar andere vergelijkbare plattelandsgemeenten. ,,Er moet een bepaalde motivatie en gemeenschapszin in een dorp aanwezig zijn om zoiets van de grond te krijgen."

Verburg opende het Kulturhus samen met vijf deelnemers in het project: Woningstichting Barneveld, Vereniging Dorpshuis Kootwijkerbroek, Vereniging Plaatselijk Belang Kootwijkerbroek, 't Zorgkruispunt en de gemeente Barneveld.

Het Kulturhus Kootwijkerbroek bestaat uit twee gebouwen: het woon- en zorgcomplex 'Schoonbeek', met veertig appartementen, gerealiseerd door Woningstichting Barneveld, en het gebouw 'De Essenburcht', waarin - onder meer - het dorpshuis, de bibliotheek en de muziekschool een plekje hebben gekregen. In het woon- en zorgcomplex is ook 't Zorgkruispunt ondergebracht.

Met name is in het Kulturhus de functie van sociale ontmoetingsplek tastbaar: naast het feit dat er ruimte is voor de activiteiten van zo'n 40 verenigingen, is er een "huiskamer", een ideale plek voor ouderen om zo maar binnen te lopen, om gezellig samen te zijn. De huiskamer, meteen al omgedoopt tot koffiekamer, is ook nog eens naast de bibliotheek gelegen, waardoor het uitnodigende karakter nog versterkt wordt.

Elsa Rijssenbeek:"dit project is een inspirerend voorbeeld van hoe iets bijzonders tot stand komt door een initiatief vanuit de bevolking, vervolgens samenwerking van de benodigde partijen, en vastberadenheid van de trekkers van het project."

Elsa Rijssenbeek
CDA-statenlid
E-mail: e.rijssenbeek@ps.gelderland.nl
Tel.: 06 - 20291544

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 15-7-2008