Voedingcentrum


Alleen gezonde melkproducten helpen bij strijd tegen overgewicht

Middelbare scholieren kunnen vanaf heden ook profiteren van de EU-subsidie op schoolmelk. De Europese Commissie heeft dit op vrijdag 11 juli besloten. Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat scholieren voldoende melk drinken en dat ze voor de juiste melkproducten kiezen.

De Europese Commissie wil met de uitbreiding van deze subsidieregeling bereiken dat meer kinderen voor melk kiezen in plaats van âdikmakende drankjesâ als cola. âSchoolmelk helpt in de strijd tegen overgewichtâ, meent EU-commissaris Mariann Fischer Boel. Het Voedingscentrum onderstreept dat, omdat melk voedingsstoffen als eiwit en calcium bevat, die we nodig hebben om gezond te blijven.

Keuzemogelijkheden

Kinderen kunnen uit verschillende soorten schoolmelk kiezen. Het huidige assortiment omvat behalve halfvolle melk, ook halfvolle chocolademelk, volle melk en yoghurtdrank. De beste keuze uit dit assortiment van schoolmelk is de halfvolle melk. De andere producten bevatten te veel vet of toegevoegde suiker en daardoor meer calorieën. Ze kunnen dan net als cola âdikmakersâ zijn.

Gezonde keuze

De subsidiëring van schoolmelk moet een bijdrage leveren aan de strijd tegen overgewicht bij kinderen. Het Voedingscentrum vindt dat kinderen daarom alleen moeten kunnen kiezen uit de melkproducten die geen of weinig vet en geen toegevoegde suiker bevatten zoals magere of halfvolle melk, karnemelk en magere yoghurtdranken.

Gewoontegedrag
Kinderen komen op deze manier gegarandeerd in aanraking met gezonde producten. Ze leren melkproducten drinken, wat de basis kan leggen voor een gezond gewoontegedrag in de toekomst.