Persberichten stad Utrecht, 11.55 uur

Utrecht, 15-07-2008

Aanhoudingen Dodelijke schietincident

UTRECHT Op zondagavond 13 januari 2008 kwam een man bij een schietpartij om het leven. De politie heeft na zorgvuldig onderzoek drie verdachten aangehouden.

Rond 20.00 uur kreeg de politie de melding dat er mogelijk geschoten zou zijn op de hoek van de Dickenslaan met de Cervanteslaan. Daarbij zou iemand op de grond liggen. Direct werden meerdere politie-eenheden met spoed ter plaatse gestuurd.

Hier troffen agenten een zwaar gewonde man, 30 jaar uit Utrecht, aan met enkele omstanders om hem heen. De reanimatie werd direct gestart en de man werd vervolgens per ambulance naar het UMC gebracht. Daar overleed hij later aan zijn verwondingen.

Door de politie werd een uitgebreid onderzoek opgestart. Een groot aantal getuigen werd gehoord door rechercheurs en de afdeling Forensische Opsporing deed uitgebreid onderzoek. Ook werden in de buurt flyers uitgedeeld en het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld besteedde aandacht aan de zaak. Tijdens het onderzoek kwam steeds meer informatie binnen die wees in de richting van mogelijke verdachten.

Na maanden onderzoek kon de recherche van april tot juli 2008 in totaal drie personen aanhouden in de leeftijd van 21 tot 26 uit Rotterdam. Op verschillende plaatsen in Nederland werd huiszoeking gedaan. Het onderzoek wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Poging beroving

UTRECHT Op maandag 14 juli waren enkele mannen vermoedelijk van plan een man te beroven.

Op maandagavond rond 19.15 uur kreeg de politie de melding dat op de Oldambt een drietal inbrekers waren overlopen en dat zij er vandoor waren gegaan. Agenten gingen ter plaatse en spraken met een bewoner (leeftijd wordt niet gegeven) van een woning aan de Oldambt. Het bleek niet om een inbraak te gaan. Hij verklaarde dat een hem onbekende man voor een zakelijke afspraak bij hem op bezoek was. Op een gegeven moment liep de bezoeker naar buiten omdat hij naar zijn zeggen aan iemand iets af moest geven. Vervolgens kwam de man met die andere man naar binnen en zag de bewoner nog een derde man vlak bij de woning staan. De bewoner vertrouwde het niet en wilde zijn woning uitlopen. Daarbij werd hij beetgepakt door twee van de mannen. Het lukte hem echter uit de woning te komen en alarm te slaan. Daarop gingen de drie mannen ervandoor.

Agenten stelden een onderzoek in de omgeving in. Daarbij werd één van de verdachten, een 24-jarige man uit Utrecht, op de Vesuvius aangehouden. De andere verdachten werden niet meer aangetroffen. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en is ingesloten. Het onderzoek naar hem en zijn medeverdachten wordt voortgezet.

Bezweet en buiten adem

UTRECHT In de vroege ochtend van dinsdag 15 juli werd een autokraker aangehouden.

Rond 04.10 uur betrapten beveiligingsbeambten op de Overste Den Oudenlaan een man op heterdaad bij een inbraak in een auto. De verdachte ging ervandoor en klom over het hek van een bouwterrein.

Agenten stelden een onderzoek op en rond het bouwterrein in. Daarbij troffen zij op de Grebbeberglaan een man naast het hek op de grond liggend aan. De man was bezweet, buiten adem en had lichte verwondingen aan zijn hand. Een beveiligingsbeambte herkende in de man degene die in de auto had ingebroken. Daarop werd de verdachte, een 31-jarige man uit Utrecht, aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Verdachte omstandigheden

UTRECHT Aan het begin van de nacht van maandag 14 op dinsdag 15 juli werd een man onder verdachte omstandigheden aangehouden.

Rond 00.45 uur meldde een getuige aan de politie dat een man op het dak van een winkel aan de Dr. Max Euwenstraat was geklommen. Hij gaf een signalement van de verdachte door. Agenten gingen met spoed ter plaatse en zagen de verdachte hard wegfietsen. De verdachte, een 35-jarige man uit Utrecht, werd op de Prinses Margrietstraat aan de kant gezet. Hij was in het bezit van inbrekersgereedschap, werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Door een getuige was gezien dat de verdachte een doos op de Dr. Max Euwestraat had achtergelaten. De doos met daarin een pan werd in beslag genomen. Nog niet duidelijk is waar de doos vandaan komt. Bij de winkel troffen agenten verse braaksporen aan. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Poging doodslag

UTRECHT In de nacht van maandag 14 op dinsdag 15 juli deed een vrouw aangifte van poging tot doodslag op De baan.

In die nacht rond 00.20 uur ging een 37-jarige vrouw uit Rotterdam met een man in zijn auto naar de afwerkplek aan de Kanaalweg. Na enige tijd was zijn tijd om, maar de man was niet tevreden over de door haar bewezen diensten. Naar haar zeggen probeerde de man haar vervolgens te wurgen. Zij wist los te komen en schopte de man meerdere malen in zijn gezicht. Vervolgens slaagde zij erin uit de auto te stappen, waarna de automobilist ervandoor ging.

Signalement van de verdachte: Indonesisch uiterlijk, ± 1.75 meter, donker kort haar en gespierd postuur. Hij droeg een spijkerbroek en een donkerkleurig T-shirt. De verdachte liep door de schoppen in zijn gezicht bloedende verwondingen op. Hij reed in een groene Renault, vermoedelijk van het model Laguna.

Aan getuigen van de poging tot doodslag of mensen die menen de verdachte te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht zuid op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Straatroof

UTRECHT Een vrouw werd op maandagavond 14 juli van haar tas beroofd.

Rond 23.50 uur wilde een 24-jarige vrouw uit Utrecht een portiek van een flat aan de Spaaklaan binnengaan. Plotseling kreeg zij een harde duw in haar rug en werd vervolgens haar tas van haar schouder gerukt. Vervolgens zag zij een jongeman met haar tas wegrennen.

De verdachte was een lichtgetinte jongeman van 18 20 jaar, ±1.75 meter en een smal postuur. Hij droeg donkere kleding en had een capuchon over zijn hoofd.

Aan getuigen van de beroving wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Schennispleger

UTRECHT Op maandagavond 14 juli werd een man voor schennis van de openbare eerbaarheid aangehouden.

Rond 21.00 uur kreeg de politie de melding dat een man voor het hek van de kinderboerderij in het Griftpark met zijn geslacht aan het spelen was. Agenten gingen ter plaatse en spraken met meerdere getuigen, die het voorstaande hadden gezien. Agenten zagen de verdachte, een 39-jarige man uit Utrecht, op een bankje in het park zitten. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Rijke winkeldief

UTRECHT Na de aanhouding van een winkeldief op maandag 14 juli bleek hij niet geheel onbemiddeld te zijn.

Rond 17.50 uur zag een medewerker van een winkel aan de St. Jacobsstraat dat een man en een vrouw met vier kledingstukken een pashokje ingingen en even later er met nog maar twee uit kwamen. Toen een beveiliger poolshoogte in het pashokje ging nemen, zag hij dat de twee kledingstukken in het pashokje waren achtergebleven, maar dat de weavers er af waren getrokken, kennelijk met de bedoeling de kleding te stelen. Daarop werden de man en vrouw, 18 en 19 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, aangehouden en even later aan de politie overgedragen.

Bij fouillering van de mannelijke verdachte in het politiebureau werd voor ruim vierduizend euro aan bankbiljetten in zijn onderbroek aangetroffen. Op dezelfde plaats had hij een tang verstopt, waarmee hij kennelijk de weavers had verwijderd. Tevens bleek dat hij als veelpleger te boek staat.

Bij fouillering van de vrouwelijke verdachte werden naast vier tangen ook enkele tientallen kledinglabels met daarop de prijzen van de bijbehorende kledingstukken aangetroffen. Bij elkaar opgeteld was dat een bedrag van meer dan 2300 euro.

De tangen, labels, weavers en de ruim vierduizend euro werden in beslag genomen. Beide verdachten zijn in het politiebureau ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

Benauwde momenten

UTRECHT Een snorfietsster maakte op maandag 14 juli enkele benauwde momenten mee toen zij vast kwam te zitten aan een vrachtwagen.

Rond 17.05 uur reed een 16-jarig meisje uit Utrecht met haar snorfiets over het Willem van Noortplein, komende uit de richting van de Pieter Nieuwlandstraat. Links naast haar reed een vrachtwagen. Beiden stopten bij de kruising met Willem van Noortstraat. Toen beiden vervolgens weer gingen rijden, sloeg de vrachtwagen rechtsaf, waarbij de remhendel van de snorfiets van het meisje achter een onderdeel van de vrachtwagen bleef hangen. Zij werd meegesleurd, waardoor zij forse schaafwonden aan een been opliep en haar broek werd vernield. Iets verderop kwam zij los van de vrachtwagen. Door het ongeval raakte ook de snorfiets beschadigd. De vrachtwagenchauffeur merkte kennelijk niets van het ongeval en reed door. Een motorambulance kwam ter plaats en het meisje werd onderzocht. Zij hoefde voor haar verwondingen niet naar het ziekenhuis te worden gebracht.

Aan getuigen van het ongeval wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht noord op telefoonnummer 0900-8844.

Gewonden bij aanrijding

UTRECHT Twee automobilisten raakten op maandag 14 juli gewond bij een aanrijding tussen twee autos.

Rond 15.25 uur reed een 65-jarige automobiliste uit Dronten over de Amazonedreef en sloeg op de kruising met de Rio Negrodreef linksaf. Daarbij liet zij een haar tegemoetkomende 25-jarige automobilist uit Assen niet voorgaan, met een aanrijding tot gevolg.

De Drontense werd in verband met pijn op haar borst per ambulance naar het Oudenrijnziekenhuis gebracht. De Assenaar liep kneuzingen aan zijn heup en hand op, maar hoefde niet naar het ziekenhuis te worden gebracht.

Jongetje aangereden

UTRECHT- Een jongetje raakte op maandag 14 juli gewond bij een aanrijding met een auto.

Rond 15.15 uur stak een 6-jarig jongetje uit Utrecht bij groen verkeerslicht lopend de rotonde op de Marnixlaan ter hoogte van de Laan van Chartroise in de richting van de Van Hoornekade over. Een 27-jarige automobiliste uit Maarssen reed over de Marnixlaan, komende uit de richting van de Amsterdamsestraatweg. Zij negeerde het rode verkeerslicht en reed het jongetje aan.

Het slachtoffertje werd met een open beenbreuk en een hersenschudding per ambulance naar het Diakonessenhuis in Utrecht gebracht en is daar opgenomen.

Niet gescand

UTRECHT Een winkeldief dacht op maandag 14 juli zijn slag te slaan door zijn boodschappen niet te scannen.

Rond 15.00 uur zag personeel van een winkel aan de Roelantdreef dat een man met een winkelwagentje door de winkel liep en zijn hele karretje vol met boodschappen laadde. Hij had een zelfscan apparaat bij zich, maar scande geen van de artikelen. Vervolgens reed hij met een vol karretje langs de zelfscankassa, zonder iets af te rekenen. Hij werd door een medewerker aangehouden en even later aan de politie overgedragen.

De verdachte, een 28-jarige man uit IJsselstein, bleek in totaal voor meer dan 460 euro aan boodschappen in het karretje te hebben geladen. Hij is naar het politiebureau overgebracht en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.