Gemeente Heerhugowaard


Noodgedwongen bomenkap

Nu het zomer is kan de iepziekte weer uitbreken. Deze bomenkwaal steekt elk jaar weer de kop op en er is geen geneesmiddel voor. De gemeente zal ook dit jaar weer een aantal iepen moeten rooien en vernietigen. Dat is de enige oplossing om besmetting tegen te gaan.

Welke bomen vanwege de iepziekte worden gekapt, staat op deze website

Jaarlijks leggen tientallen bomen het loodje door de zeer besmettelijke iepziekte. De schimmelziekte verspreidt zich razendsnel via de iepenspintkevers of ondergrondse wortelverbindingen tussen iepen. Ook als de bomen relatief ver uit elkaar staan, kan de ziekte toeslaan; de kevers hebben namelijk een vliegbereik van elf kilometer. Na besmetting door de schimmel kan een gemiddelde volwassen iep al binnen twee tot vier weken dood zijn, na verlies van al zijn bladeren. De verspreiding kan slechts tot stand worden gebracht door zieke bomen te isoleren en om te hakken.

Als een iep eenmaal is besmet, is de kans groot dat andere iepen ook worden aangetast. Dit kan gebeuren in een straal van enkele kilometers. Een zieke iep moet binnen drie weken worden gerooid en vernietigd.

In geval van iepziekte zijn er een aantal mogelijkheden. Bewoners kunnen hun besmette bomen, takken en stammen, bij de gemeentewerf inleveren. De gemeente zorgt dan voor de juiste verwerking. De bewoners moeten een zieke iep wel zelf kappen. Alleen als de boom op gemeentegrond staat, wordt dit door de gemeente gedaan.

Bewoners kunnen ook zelf de afvoer verzorgen. Om verspreiding van iepziekte te voorkomen, mag het hout alleen worden verwerkt door gecertificeerde bedrijven. Het iepenhout kan ook worden bewaard, bijvoorbeeld voor de open haard. Dit mag alleen als het is geschild, dus zonder schors. Anders is het de ideale broedplaats voor de iepenspintkever met alle nadelige gevolgen van dien.

Bewoners die in hun omgeving een zieke of dode iep zien, worden verzocht dit direct te melden bij de gemeente, tel. 072-5755555.

15-7-2008