Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland staat achter Internationaal Strafhof

15 jul 2008 | De Nederlandse regering staat achter het Internationaal Strafhof. Dat verklaarde minister Verhagen in een reactie op de aanklacht tegen de Sudanese president Al-Bashir wegens volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid in de regio Darfur. Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo
Luis Moreno Ocampo
Foto: HH/Marie Cecile Thijs

"Het hof heeft tot taak de mensen die de meest verschrikkelijke misdaden begaan, hun straf niet te laten ontlopen, aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Ook niet als ze generaal of president zijn. Niemand staat boven de wet."

Hoofdaanklager Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof heeft gevraagd een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen Al-Bashir. Het is voor het eerst dat het de procureur een zittend staatshoofd heeft aangeklaagd.

Of Bashir voor het gerecht komt, en of hij ook schuldig zal worden bevonden, moet worden afgewacht. De rechters van het Strafhof zullen de komende maanden bepalen of de aanklacht ontvankelijk is. "Net als iedereen heeft Bashir recht op een eerlijk proces", benadrukt minister Verhagen. "Dat is de taak van het Strafhof, en daar moet de politiek verre van blijven."
Minister Verhagen in Sudan
Minister Verhagen in Sudan

Nederland roept Sudan op om volledig mee te werken met het Internationale Strafhof. Sudan heeft tot dusver aangegeven de jurisdictie van het Strafhof niet te erkennen. "Als Sudan blijft weigeren om mee te werken aan het Strafhof dan zullen de Europese Unie en de Verenigde Naties wat betreft Nederland scherpere sancties moeten instellen tegen de machthebbers van het land", vindt minister Verhagen.

Nederland hecht eraan een bijdrage te leveren aan de humanitaire hulp, en aan het creëren van meer stabiliteit in Sudan. "De mensen in Darfur en in de rest van Sudan moeten niet nog meer het slachtoffer worden van het geweld", aldus minister Verhagen. "Maar ik wil er wel absoluut zeker van zijn dat er geen Nederlands of Europees geld ten gunste komt aan de machthebbers in Khartoem."

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Nieuwsbericht: Nederland wil snel bescherming burgers Darfur
* Fotoalbum: Studenten in Sudan

Gerelateerde informatie

* Website Internationaal Strafhof (Engels) Externe link