Ingezonden persbericht


TietoEnator viert veertigjarig bestaan

Expert op het gebied van klantinteractie profiteert van jarenlange ervaring en ondersteunt bedrijven bij IT-vraagstukken van nu

Amersfoort, 15 juli 2008 - Internationale IT-onderneming TietoEnator viert dit jaar haar veertigjarige bestaan. De diensten van TietoEnator omvatten onder meer advisering, systeemontwikkeling en systeemintegratie. Daarnaast behoort het operationeel beheer van systemen tot de kernactiviteiten van het bedrijf. TietoEnator telt inmiddels 16.000 medewerkers en behaalde in 2007 een omzet van 1,7 miljard euro. Een terugblik.

Het jaar waarin het allemaal begon
Het jaar 1968 was revolutionair in meerdere opzichten. Het was het jaar van de studentenrevolutie, demonstraties tegen de Vietnam-oorlog en flower power. Het was tevens het decennium van de computerrevolutie, de tijd dat een ponskaartje het nieuwste technische snufje was. Datzelfde jaar, in Finland, begon de Union Bank van Finland een bedrijf voor IT-dienstverlening. Dit bedrijf werd opgezet om greep te krijgen op de groeiende behoeften van de bank en zijn klanten op het gebied van gegevensverwerking en systeemontwikkeling. Het bedrijf werd ´Tietotehdas´ genoemd, wat gegevensfabriek betekent. In Zweden werd door Swedish Association of Local and Regions een onderneming opgericht voor het beheren van gegevens voor lokale autoriteiten en gemeentelijke afdelingen gezondheidszorg. Deze werd later onderdeel van het Zweedse bedrijf Enator. Het Finse Tieto en het Zweedse Enator fuseerden in 1999.

Begonnen als lokale IT-dienstverlener is TietoEnator uitgegroeid tot een internationaal bedrijf, dat klanten ondersteunt bij het beheersen van hun IT-vraagstukken en vergroten van hun concurrentievermogen.

TietoEnator in Nederland
De grootste divisie van TietoEnator in Nederland is Digital Innovations. Deze Nederlandse vestiging van TietoEnator is opgericht in 1993, begonnen als TeleDynamics en in 2000 overgenomen door TietoEnator. TietoEnator Nederland is gevestigd in Amersfoort. TietoEnator Digital Innovations (DI) adviseert grote ondernemingen over het klantvriendelijk en efficiënt bedienen van hun klanten. TietoEnator DI ontwikkelt hierbij het serviceconcept, implementeert de callcenter- en webomgeving en zorgt daarbij voor het stroomlijnen van de achterliggende bedrijfsprocessen. De diensten die TietoEnator DI biedt, zijn advies, ontwikkeling, implementatie en beheer van klantcontactoplossingen. Tot de klanten van TietoEnator DI Nederland behoren grote financiële instellingen, telecommunicatieaanbieders, energiemaatschappijen en overheidsinstellingen. Naast DI, kent TietoEnator Nederland de divisies Healthcare, Energy International en Banking and Insurance. TietoEnator Healthcare ondersteunt de gezondheidszorg, door diensten te digitaliseren en een naadloze behandelingsketen te bevorderen, alsmede te zorgen voor een uitstekend rendement op geïnvesteerde oplossingen. TietoEnator Energy International biedt het uitbesteden van IT diensten, consolidatie- en modernisatie diensten en best practice IT oplossingen op het gebied van de primaire processen voor de olie & gas en elektriciteitsbedrijven aan. Tot slot biedt TietoEnator Banking and Insurance, een combinatie van partnership services en packaged software. Hiermee kunnen organisaties basic systems updaten, IT processen ontwikkelen en digitale diensten toevoegen.

TietoEnator Nederland: ´Top ICT Werkgever 2008´
Onlangs is TietoEnator Nederland door CRF uitgeroepen tot ´Top ICT Werkgever van Nederland´ vanwege haar uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Volgens de onderzoekers is "TietoEnator is een informeel en dynamisch bedrijf waar creatieve teamplayers zich zeker zullen thuis voelen." De medewerkers van TietoEnator lauweren de onderneming met name om de talloze mogelijkheden om zich professioneel te kunnen ontwikkelen.