Afstelling strooiers vaak niet volgens voorschrift

15/07/2008 14:52

Imagro

DSM Agro

15 juli 2008

Afstelling strooiers vaak niet volgens voorschrift

Voor de bijbemesting stelt meer dan de helft van de boeren de kunstmeststrooier anders af dan de fabrikant aangeeft. Dit blijkt uit een internetenqu(ee)te van DSM Agro onder 568 akkerbouwers, groentetelers en veehouders.

Vooral met de strooihoogte (44%), de helling van de strooier (44%) en het toerental van de schoepen (28%) wijken de respondenten af van de instructies van strooierfabrikanten. Toch hechten de ondernemers veel waarde aan het juist uitvoeren van de bijbemesting. Bijna 70% raadpleegt het instructieboekje. Men raadpleegt ook vaak de strooitabellen op de websites van DSM Agro en/of de strooierfabrikanten (44%). Daarnaast speelt eigen ervaring in 46% van de gevallen mee bij het afstellen van de strooimachine.

Uit de enqu(ee)te blijkt verder dat strooibanen nog steeds regelmatig voorkomen. Na de basisbemesting van dit voorjaar had 10% van de ondernemers er last van. Hieruit is af te leiden dat een juiste afstelling van de kunstmeststrooier nog steeds aandacht vraagt.

Minder mestaanvoer

Verder neemt de belangstelling voor mestgebruik gemiddeld genomen af. Zo'n 30% van de bedrijven met mestaanvoer voert dit jaar minder mest aan dan vorig jaar en slechts 10% van hen voert meer mest aan. Dit terwijl een kwart van de veehouders aangeeft dit jaar meer mest af te voeren.

Uit de enqu(ee)te blijkt verder dat ondernemers dit groeiseizoen minder stikstof uit kunstmest gebruiken. De wetgeving rond de gebruiksnormen is de belangrijkste reden voor het lagere gebruik. Ook een hoger mestgebruik en de hoge kunstmestprijs zijn oorzaken voor de daling van het kunstmestgebruik. Verder heeft het gunstige groeiverloop van de gewassen dit voorjaar geleid tot een lager kunstmestgebruik.

Informatievraagbaak

De enqu(ee)te is gehouden onder de ontvangers van de Nutrinorm.nl nieuwsbrief. Dit is een gratis nieuwsbrief met tips en wetenswaardigheden over mest, kunstmest en strooien. De vragen waren vooral toegespitst op de bijbemesting van dit voorjaar. NutriNorm.nl is een website van DSM Agro met advies en tips over bemesting, mest en kunstmest. Ook over het afstellen van uw kunstmeststrooier vindt u informatie op www.Nutrinorm.nl. Voor een optimale bodemvruchtbaarheid en een maximale gewasopbrengst is het van belang dat de bemesting goed gebeurt. De adviezen op NutriNorm.nl en op het forum helpen hierbij.





http://www.nutrinorm.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,