Provincie Gelderland

Arnhem, 15 juli 2008

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN GELDERLAND 15 JULI 2008

ONTGROENING EN VERGRIJZING
De komende jaren zal verder worden geïnvesteerd in projecten die het voor ouderen en mensen met een beperking mogelijk maakt langer zelfstandig te wonen. In het Coalitieakkoord is hiervoor met het programma Ontgroening en Vergrijzing 7,5 miljoen gereserveerd voor de periode 2008-2011. Gedeputeerde Staten willen hiermee vernieuwende initiatieven en experimenten ondersteunen en stimuleren op het gebied van woon- en zorgvormen voor ouderen. Nog meer dan voorheen zal hierbij uitgegaan worden van de wensen en behoeften van de doelgroep zelf. (zie ook apart persbericht)

SCHONE GROND VOOR TIEL
Na een ingrijpende bodemsanering door de provincie is het Rio terrein in Tiel weer klaar voor woningbouw. De gemeente Tiel kan het schone terrein weer terugkopen van de provincie. De verkoopprijs bedraagt 1,5 miljoen euro. Het Rioterrein ligt net als het er achter gelegen Vahstalterrein - al vele jaren braak. In een grijs verleden stond hier onder andere de tinfabriek van de firma Rio. Opzet is dat er op het terrein 49 woningen komen. De provincie kocht het terrein van de gemeente Tiel en investeerde vervolgens 3, 5 miljoen in de bodemsanering.

JEUGDBELEID IN GELDERLAND: MEER EN BETER De provincie Gelderland wil de komende jaren meer kinderen en jongeren beter en sneller helpen. Dat kan door goed samen te werken met de Gelderse gemeenten en instellingen en gezamenlijk te investeren. Een sluitende aanpak van preventie, zorg en nazorg moet het beroep op geïndiceerde jeugdzorg doen afnemen. Door snellere indicaties kunnen de wachttijd en wachttijden korter. Dit schrijven Gedeputeerde Staten in het beleidskader voor 2009-2012 'Wie de jeugd heeft'. (zie ook apart persbericht)

ONTWIKKELING GOUDEN HANDEN STAPJE DICHTERBIJ Het Bonifaciusklooster in 's-Heerenberg, dat vooral bekend is geworden als creativiteitscentrum, krijgt een nieuwe bestemming. Twee jaar geleden heeft de eigenaar van het complex, Woonzorg Nederland, al een plan gemaakt voor de herontwikkeling. Dit nieuwe plan omvat onder andere 47 zorgappartementen voor ouderen. Gedeputeerde Staten van Gelderland stellen, indien voldaan wordt aan een aantal voorwaarden, een subsidie beschikbaar van 580.000 euro voor de herontwikkeling. (zie ook apart persbericht)

STATENVRAGEN
Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen: Namens de Groep van Bergen zijn vragen gesteld over ''Camping de Paalhoeve in Kootwijk' Namens PvdA zijn vragen gesteld over 'medisch gecontroleerde heroïneverstrekking' Namens de VVD en D66 zijn vragen gesteld over 'het snelheidsregime op de Pleijroute'

De beantwoording van statenvragen is binnen enkele dagen te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'