Pijnacker-Nootdorp


datum Juli 2008

Werkgelegenheid in Pijnacker-Nootdorp stagneert Ontwikkelen van extra werkgelegenheid blijft inzet gemeente

De werkgelegenheid in Pijnacker-Nootdorp is in 2006 gestagneerd. Afgezet tegen de prestaties van de andere gemeenten van het Stadsgewest Haaglanden deed Pijnacker-Nootdorp het in 2006 minder goed dan voorgaande jaren. Aandacht voor de verdere ontwikkeling van bedrijventerreinen en kantoorlocaties, het creëren van optimale randvoorwaarden voor de duurzame glastuinbouw en het afronden van de detailhandelstructuur blijven van groot belang voor een gezonde economische ontwikkeling van de gemeente.

Jaarlijks brengt het Stadsgewest Haaglanden de zogenaamde monitor werkgelegenheid Haaglanden uit. Deze monitor geeft aan de hand van een grote hoeveelheid kengetallen inzicht in de economische ontwikkeling van de regio. De gegevens betreffen de periode van 1 januari 2006 tot 1 januari 2007 en worden uitgesplitst per gemeente.

Afname van werkgelegenheid
Nam in 2005 de werkgelegenheid nog toe, in 2006 nam het aantal arbeidsplaatsen in Pijnacker-Nootdorp met 377 af, wat in relatieve zin een daling is van ruim 3,5%. Nadere analyse van de cijfers nuanceert dit resultaat enigszins. Met name de incorrecte opgave van het aantal werknemers in het voorafgaande jaar bij een belangrijke werkgever is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het negatieve resultaat.

Groei of afname per sector
De sector handel, horeca en reparatie gaf een groei van de werkgelegenheid met 172 arbeidsplaatsen te zien. Ook de sector vastgoed en zakelijke dienstverlening gaf met 111 arbeidsplaatsen een behoorlijke groei te zien. Sectoren in Pijnacker-Nootdorp, waar de werkgelegenheid in absolute zin het meeste afnam waren gezondheidszorg en welzijn (- 135), vervoer, opslag en communicatie (- 127) en landbouw en visserij (-116). De forse afname in de sector gezondheidszorg en welzijn lijkt veroorzaakt te worden doordat een belangrijke werkgever in deze sector het voorafgaande jaar een te hoge opgave van het aantal werknemers heeft gedaan.

Glastuinbouw
De glastuinbouw neemt in Pijnacker-Nootdorp nog steeds een zeer belangrijke plaats in. Als gekeken wordt naar de werkgelegenheid in de kassen dan komt het totaal aantal arbeidsplaatsen uit op 1244, waarmee de werkgelegenheid met ruim 6% afnam ten opzichte van het voorafgaande jaar. De daling van het aantal werknemers is daarmee groter dan in de voorafgaande periode. Desondanks blijft de sector van groot belang voor de gemeente, zeker als het glastuinbouwcluster in zijn geheel wordt bezien. Het aantal werknemers voor de totale cluster bedraagt 2839 en daarmee komt bijna 25 % van de bruto werkgelegenheid in de gemeente op rekening van de glastuinbouw.

Aanhoudende beleidsinzet economie

Glastuinbouw
De glastuinbouw is voor Pijnacker-Nootdorp een sector van bijzondere betekenis en verdient aanhoudende aandacht. Met het Beleidsplan Glastuinbouw heeft de gemeente beleid vastgesteld voor duurzame glastuinbouw in Pijnacker-Nootdorp. Het op te stellen bestemmingsplan glastuinbouw zal dit verankeren en daarmee duidelijkheid scheppen voor de ondernemers in de glastuinbouw. Met aanvullende infrastructuur in het oostelijk glastuinbouwgebied van Pijnacker zal de herstructurering daar goed op gang

kunnen komen. In het kader van Nota Ruimte zal de gemeente een beroep doen op medefinanciering door Rijksoverheid, Provincie en Waterschap.

Kantoren
Het aandeel werkgelegenheid in de kantorensector is met 2,1% in Pijnacker-Nootdorp erg laag. De gemeente wil daar door een actieve marktbenadering verandering in brengen. Met name de locaties in de directe nabijheid van de RandstadRail-haltes bieden goede mogelijkheden tot het aantrekken van kantoorhoudende werkgelegenheid. Deze ontwikkeling past bij het streven naar een diverse opbouw van de werkgelegenheid en om deze meer te laten aansluiten bij het opleidingsniveau van de inwoners van Pijnacker-Nootdorp.

Bedrijventerreinen
De bedrijvenparken Boezem II en Heron staan op de rol om ontwikkeld te worden. Als deze terreinen volgend jaar op de markt komen verwacht de gemeente een verdere groei van de werkgelegenheid. Door in te zetten op verbetering van de infrastructuur, het invoeren van parkmanagement en een meer klantgerichte ambtelijke organisatie, beoogt de gemeente de afzet van de beschikbare terreinen te bevorderen.

Detailhandel
De realisatie van de uitbreiding van het winkelcentrum in Pijnacker zal niet alleen het verzorgingsniveau voor de inwoners verbeteren, de effecten hiervan zullen ook in positieve zin terug zijn te vinden in de ontwikkeling van de werkgelegenheidscijfers in de detailhandel.

Pagina 2/2 1 mei 2007