Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 15 juli 2008

Rubicon-subsidie voor zes jonge UvA-onderzoekers

Gepubliceerd op 15 juli 2008

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan zes jonge veelbelovende UvA-wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend. Met deze subsidie krijgen pas gepromoveerde onderzoekers de kans om onderzoekservaring in het buitenland op te doen en buitenlandse onderzoekers mogen onderzoek in Nederland verrichten. De gehonoreerden werden geselecteerd vanwege hun talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek. In totaal dienden 113 onderzoekers een onderzoeksvoorstel in. Hiervan ontvingen 25 onderzoekers een beurs van NWO. Bij elkaar krijgen zij meer dan anderhalf miljoen euro.

De gehonoreerde UvA-onderzoekers


* Drs. M. Aouragh (Antropologie): Cyber resistance in Lebanon and Palestine: Political activism by means of the internet. Het Palestijns/Israëlisch conflict is één van de belangrijkste internationale conflicten. In tegenstelling tot de gangbare officiële analyses richt Aouragh zich in dit onderzoek op alledaagse ervaringen, vooral hoe activisten tijdens hun (conventionele) strategieën en tactieken gebruikmaken van innovatieve internettechnologieën.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de University of Oxford (Groot-Brittannië).


* Drs. M.F. Bijlsma (Geneeskunde): Elucidating the inactivating mechanism and efficacy of (pro-)vitamin D3 and similar molecules on the Hedgehog pathway.
In het vormgeven van het ontwikkelende embryo spelen de zogeheten hedgehog (egel) eiwitten een grote rol. Helaas zijn deze eiwitten ook verantwoordelijk voor het ontstaan van een aantal tumoren in volwassenen. Bijlsma ontdekte eerder dat vitamine D3 de natuurlijke remmer is van deze hedgehogs en wil nu bepalen hoe vitamine D3 exact werkt. Daardoor kunnen betere behandelingsstrategieën worden ontwikkeld voor bovengenoemde tumoren.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de University of California (Berkeley, Verenigde Staten).


* Dr. E.C. de Bruin (Geneeskunde): Modulation of the EGFR-and PI3-kinase pathways in established tumours. Bij het behandelen van kankerpatiënten is resistentie tegen de therapie een groot probleem. Er zijn aanwijzingen dat een actief PI3-kinase een rol speelt in deze resistentie. De Bruin wil de rol van dit kinase in longtumoren bestuderen om te bepalen of het remmen van dit kinase een mogelijke behandelmethode is die specifiek de tumorcellen aanpakt zonder bijwerkingen voor de andere cellen van de patiënt. Bovendien wil hij begrijpen waarom tumoren eventueel resistent zijn. Ook hoopt hij markers te vinden die de gevoeligheid voor de behandeling kunnen voorspellen om op deze manier de behandeling van kankerpatiënten te verbeteren. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het Cancer Research Institute (Groot-Brittannië).


* Dr. D.W. Rietveld (Logica en Taalfilosofie): Unreflective action. In veel situaties in ons alledaagse leven handelen we bekwaam zonder reflectie. Op de fiets bijvoorbeeld doen we gewoon wat er gegeven de omstandigheden gedaan moet worden. In dit onderzoek integreert Rietveld een filosofisch perspectief op ongereflecteerd adequaat handelen met neurowetenschappelijke inzichten. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de Harvard University (Verenigde Staten).


* Dr. F.A. Scheeren (Geneeskunde): Self-renewal in normal and cancer breast stem cells.
Scheeren gaat zich in zijn onderzoek richten op de zelfvernieuwende capaciteit van normale en kankerstamcellen. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van muismodellen en xenotransplantatiemodellen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het Stanford University Medical Center (Verenigde Staten).


* Dr. M.R. Tijssen (Geneeskunde): Comparison of the gene regulatory programs of blood stem cells and megakaryocytes. Bloedvormende stamcellen zorgen voor de aanmaak van nieuwe bloedcellen. Tijdens dit proces wordt precies gereguleerd wanneer welke genen aan staan, omdat anders leukemie kan ontstaan. Tijssen gaat die regulatie onderzoeken door de voorloper van bloedplaatjes te vergelijken met stamcellen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de University of Cambridge (Groot-Brittannië).

Verwijzingen

www.nwo.nl/rubicon
Bron: UvA Persvoorlichting