Woonbond


15-07-2008

Alle overeenkomsten wijkenaanpak getekend

Minister Vogelaar heeft met alle 18 gemeenten waarin de 40 Vogelaarwijken liggen, de overeenkomsten (charters) voor de wijkaanpak getekend. De laatste charters - voor Kruiskamp in Amersfoort en de vier aandachtswijken in Den Haag - zijn op 10 juli ondertekend. De minister heeft de gemeenten laten weten hoe zij het extra rijksgeld over de gemeenten gaat verdelen.

Het kabinet heeft 300 miljoen vrijgemaakt, waarvan tot 2011 157 miljoen bestemd is als extra bijdrage in de uitvoering van de wijkactieplannen. Wijken die niet tot de 40 aandachtswijken behoren, maar wel behoorlijke problemen hebben, kunnen een beroep doen op een preventiebudget van 60 miljoen. Voor bewoners die met eigen plannen de leefbaarheid in hun wijk willen verbeteren is er de komende drie jaar 75 miljoen, bovenop de 20 miljoen die al voor 2008 was gereserveerd. Over de verdeling van het extra wijken- en bewonersgeld heeft de minister de 31 grootste gemeenten (G31) een brief gestuurd.

De minister stelt in haar brief voor de bewonersbudgetten bij voorkeur via een systeem van vouchers toe te kennen. Na toetsing van de plannen kunnen bewoners met deze waardebonnen producten en diensten inkopen. Om invoering van het vouchersysteem zo eenvoudig mogelijk te maken is een beknopte modelverordening opgesteld. Gemeenten die al enige tijd met bewoners- of wijkbudgetten werken, kunnen van het vouchersysteem afwijken mits de lokale bewonersorganisaties hiermee akkoord gaan. Het ministerie voor WWI en lokale vertegenwoordigers bekijken hoe bewoners het best gestimuleerd kunnen worden om met de bewonersbudgetten aan de slag te gaan.