Gemeente Alphen aan den Rijn

brandveiligheid en hulpverlening

Kwaliteitsplan brandveiligheid en hulpverlening

Vandaag heeft het college het Kwaliteitsplan Brandveiligheid en Hulpverlening 2008-2009 vastgesteld. In het plan staat dat per 1 januari 2010 de brandweerzorg in de gemeente Alphen aan den Rijn in overeenstemming zal zijn met de regionale kwaliteitsnormen.

Het kwaliteitsplan geeft inzicht in de bestaande kwaliteit van de brandweerorganisatie. In het plan wordt geconstateerd dat het huidige kwaliteitsniveau van de brandweer op orde is. Het brandweerpersoneel is daarbij onze belangrijkste troef, zegt burgemeester Schoof. Inwoners en ondernemers mogen de best mogelijke brandweerzorg verwachten. Onze gemeente heeft een korps met goed opgeleid en geoefend personeel.

Betrokkenheid
Ook de betrokkenheid van de brandweer in het proces van de vergunningverlening is op orde en op het gebied van incidentenbestrijding voldoet de brandweer aan de afgesproken normen en kan adequaat worden opgetreden in geval van brand en hulpverlening.

Vooruitlopend op de mogelijke regionalisatie van de brandweerzorg in Hollands-Midden per 1 januari 2010, geeft het plan voorts aan op welke onderdelen de kwaliteit van de brandweer verder kan worden verbeterd om toetreding tot een regionaal korps mogelijk te maken. Hiertoe behoren onder andere de aanpassing van de brandweerkazernes in Aarlanderveen en Zwammerdam. Daarnaast is het van belang dat de brandweer zich meer gaat richten op het beoordelen van risico's, dan op het louter toepassen van regels. Dit vraagt investeringen om te komen tot brandpreventisten nieuwe stijl, ook wel fire safety engineers genoemd. Hun kracht moet gaan liggen in hun specialistische kennis en hun samenwerking met andere hulpverleners en beleidsmakers. Informatievoorziening over het functioneren van de brandweer wordt belangrijker, zodat het college de brandweer goed kan aansturen en de gemeenteraad zijn controlerende taak naar behoren kan waarmaken.

Trends
In het plan worden ook maatregelen voorgesteld die noodzakelijk zijn om belangrijke trends en ontwikkelingen te kunnen volgen. Hierbij valt te denken aan de toenemende complexiteit van de samenleving en de hogere veiligheidseisen van de inwoners, de ontwikkeling van veiligheidsregios en de druk op vrijwilligheid.

Uitvoering
Voor de uitvoering van het kwaliteitsplan zijn bij Voorjaarsnota 2008 al middelen vrij gemaakt. Een definitief voorstel voor regionalisatie zal op zn vroegst in het vierde kwartaal van 2008 aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Dit betekent dat daadwerkelijke toetreding niet voor 1 januari 2010 wordt verwacht. Met de uitvoering van het nu gepresenteerde plan is de brandweer Alphen aan den Rijn daarop voorbereid.


Noot voor de redactie,