Gemeente Vlaardingen


Weer lekker fietsen.

15 juli 2008

Jan Poot kan weer lekker fietsen. Niet alleen, maar met zijn fietsmaatje Marc Emmerig.

Blije gezichten bij Jan Poot en Marc Emmerig.

Jan Poot heeft de oogziekte macula degeneratie en is voor bijna honderd procent blind.

De door het Sportservicebureau aan de wielrenvereniging De Coureur ter beschikking gestelde tandemfiets.

De fietser van de wielrenvereniging De Coureur kreeg van voorzitter Meindert de Schiffart een splinter nieuwe tandemfiets uitgereikt, beschikbaar gesteld door het Sportservicebureau van de gemeente Vlaardingen.

Voorzichtig wordt er opgestapt door Jan Poot en Marc Emmerig op de nieuwe tandemfiets.

Jan Poot is erg blij met deze tandemfiets. Nu kan ik mijn hobby weer gaan uitoefenen en ik ben blij dat ik ook iemand heb kunnen vinden die bereid was te fungeren als piloot, zegt Jan Poot bij de uitreiking van de speciaal door fietsenmaker Cees Boer ontworpen tandemfiets.

Jan Poot, met zijn visuele beperking, en piloot Marc Emmerig op de nieuwe tandemfiets.

Ik ben niet altijd visueel beperkt geweest, maar mijn ogen zijn door deze oogziekte wel steeds slechter geworden. Sinds een aantal jaren kan ik bijna helemaal niets meer zien, zegt Jan Poot, die altijd veel aan sport heeft gedaan. Vooral fietsen en dat ging natuurlijk met mijn afnemende gezichtvermogen steeds moeilijker en het werd ook gevaarlijk.

Marc Emmerig, als piloot, is van plan met zijn fietsmaatje Jan Poot op de nieuwe tandemfiets heel wat kilometers af te leggen in deze regio.

Met het tandemfietsen kwam Jan Poot vorig jaar in aanraking, toen hij bij een open dag voor mensen met een beperking op het sportcentrum Polderpoort een ritje kon maken. Dat was weer een heerlijk gevoel. Lekker in de vrije natuur fietsen en werken aan je conditie, zegt Jan Poot enthousiast.

De juiste zithouding van Jan Poot wordt met Richard Ruijsbroek van fietsenhandel Cees Boer besproken.

De nieuwe tandemfiets is beschikbaar gesteld aan de vereniging, maar wij mogen hem voorlopig gebruiken en ik ben blij dat Marc Emmerig tijd wil vrijmaken om met mij te gaan fietsen. Het vergt in het begin wel wat overleg om met elkaar te fietsen.

Jan Poot, de gelukkige gebruiker van de nieuwe tandemfiets.

Wij moeten goed communiceren om geen ongelukken te krijgen. Jan Poot hoopt dat door de aanschaf van deze tandemfiets meer mensen met een visuele beperking deze sport gaan. Het goed voor je lichaam en je geest om te sporten, dat heb ik nu zelf meegemaakt.

Jan Poot en Marc Emmerig op weg voor de eerste rit op de nieuwe tandemfiets.

Meindert de Schiffart, voorzitter van De Coureur is erg blij dat hij voor zijn vereniging de beschikking heeft gekregen over een tandemfiets. Wij zijn de eerste vereniging in Nederland die hiermee aan de slag gaat en daar zijn wel een beetje trots op, aldus de wielrenvoorzitter.

Jan Poot en Marc Emmerig voor de fietsenhandel van Cees Boer in Maassluis, die de nieuwe tandemfiets heeft geleverd.

Voordat wij de beschikking kregen over deze tandemfiets, moesten wij wel iemand hebben die met Jan Poot wilde mee fietsen. Ik ben erg blij, dat Marc Emmerig, toen hij hoorde van dit initiatief, zich meteen beschikbaar stelde.

Het team achter de nieuwe tandemfiets van De Coureur met van links naar rechts: Jan Poot, Ricard Ruijsbroek, Marc Emmerig en Meindert de Schiffart.

De Maassluisser, werkzaam bij fietsenhandel Cees Boer, is ook een fervent fietser. Het zal eerst wel even wennen zijn om met elkaar te fietsen, het vergt veel overleg op de fiets om geen ongelukken te krijgen, zegt Marc Emmerig en dan doelt hij vooral als het duo moet stoppen of een bocht moet omgaan.