Gemeente Leeuwarden

Invoering Omgevingsvergunning in 2010

Bron: Gemeente Leeuwarden (15-07-2008) Minister Cramer heeft besloten om de officiële invoering van de Omgevingsvergunning (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht -Wabo uit te stellen. De nieuwe richtdatum is 1 januari 2010. Dit is een jaar later dan gepland. De gemeente Leeuwarden gaat gewoon door met de voorbereidingen, om zo de Omgevingsvergunning goed in te kunnen voeren.

De extra tijd is nodig om de invoering zorgvuldig te laten verlopen. De wetgeving en de te bouwen ICT-voorziening zijn zeer complex en vragen meer tijd dan verwacht. Ook zijn de betrokken partijen nog druk bezig overeenstemming te bereiken over het financiële plaatje. Maar met een goed systeem, goede wil en bestuurlijke afspraken verwacht minister Cramer eruit te kunnen komen. Want iedereen is positief over de doelstelling van het wetsvoorstel, óók provincies en gemeenten.

Eén omgevingsvergunning
De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht brengt ca. 25 regelingen samen die de fysieke leefomgeving betreffen. Het gaat hierbij om bouw-, milieu-, natuur- en monumentenvergunningen, die opgaan in één vergunning, de zogenaamde Omgevingsvergunning. Zo hebben burgers en ondernemers nog maar te maken met één loket, één beschikking en één procedure. De aanvraag kan digitaal worden gedaan en behandeld. Zo werkt het ministerie van VROM aan de verbetering van de dienstverlening door de overheid.

Kijk voor meer informatie op www.minvrom.nl/omgevingsvergunning