Gemeente Waterland


De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 26 juni 2008 beleidsregels voor plaatsing van antenne-installaties in de gemeente Waterland vastgesteld. Voor alle antennes tussen vijf en veer-tig meter hoog geldt dat er een lichte bouwvergunning nodig is. Vaak gaat het daarbij om anten-nes van mediaproviders. Naast de landelijke richtlijnen die er bestaan voor de antenne-installaties, en het al bestaande beleid van de gemeente Waterland, is er een aantal zaken besloten voor de toekomst.

Zo gaan de providers in overleg met de gemeente over nieuwe locatieplannen voor antenne-installaties en worden omwonenden van een mogelijke locatie voorgelicht.
Bij plaatsing wordt altijd gekozen voor de ruimtelijk minst ingrijpende oplossing. Daar wordt mee bedoeld dat antenne-installaties bij voorkeur worden geplaats bij hoge gebouwen en andere bouwwerken zoals hoogspaningsmasten, lichtmasten en silos. Waar het een beschermd stads- of dorpsgezicht betreft, geldt dat de installaties slechts geplaatst worden in lichtmasten. Bovendien moeten nieuwe antennes zoveel mo-gelijk geplaatst worden op bestaande masten, het zogeheten sitesharing.
Verder mogen antenne-installaties in de gehele gemeente niet hoger zijn dan veertig meter en geldt voor de beschermde stads- en dorpsgezichten een maximumhoogte van 25 meter.
Tot slot brengt de welstandcommissie locatieadvies uit over nieuw aangevraagde vergunningen.

Overigens kunnen de meeste antenne-installaties vergunningvrij worden geplaatst. De vastgestelde beleids-regels zijn er voor die gevallen waar wel een vergunning nodig is, maar de bouwaanvraag niet past binnen het bestemmingsplan.

De vastgestelde regels vindt u hier.