Gemeente Rotterdam

Stadstoezicht: Strenge handhaving opruimplicht en loslopende honden

Pakman waarschuwt: Honden aan de lijn en poep in de zak!

Ergernis nummer één is de hondenpoep. Het is vies en het stinkt, niemand wil poep aan zijn schoen. Mensen ergeren zich ook aan honden die niet zijn aangelijnd. Spelende kinderen zijn vaak bang voor loslopende honden om maar te zwijgen wat kinderen vinden van hondenpoep op een speelveldje. Honden moeten overal worden aangelijnd en hondenpoep moet worden opgeruimd, behalve op de aangewezen uitlaatplaatsen en in de losloopgebieden. Daar moet iedereen zich aan houden. In een brief aan alle hondenbezitters heeft de gemeente deze maand laten weten dat Stadstoezicht hierop streng zal handhaven. Pakman deelt op woensdag 16 juli hier en daar nog poepzakjes uit, maar de tientallen medewerkers van Stadstoezicht controleren die dag streng op opruimplicht en loslopende honden. Wie de poep van zijn hond niet opruimt kan rekenen op een boete van 90 euro!

Poep niet opgeruimd? 90,00 boete
In de brief die de gemeente deze maand naar alle hondenbezitters heeft gestuurd staat dat alle deelgemeenten het nieuwe hondenbeleid hebben ingevoerd. In Rotterdam gelden nu overal dezelfde regels. Deze regels houden in dat honden overal moeten worden aangelijnd en hondenpoep moet worden opgeruimd, behalve op de aangewezen uitlaatplaatsen en in de losloopgebieden. Deze zijn duidelijk aangegeven met speciale borden. Roteb maakt de uitlaatplaatsen en losloopgebieden schoon. Bij de brief heeft de gemeente een folder gedaan waarin alles nog eens wordt uitgelegd. Bovendien hebben de hondenbezitters gratis twee poepzakjes gekregen om de hondenpoep op te ruimen. Wie zich niet aan de hondenpoepregels houdt, krijgt van Stadstoezicht een boete van 90,00.

Hond niet aan de lijn? 60,00 boete
In Rotterdam moeten honden aangelijnd zijn, behalve in losloopgebieden. Deze gebieden zijn met borden aangegeven. Stadstoezicht controleert of hondenbezitters zich ook houden aan de aanlijnplicht net zoals bij de opruimplicht voor de hondenpoep. Behalve Stadstoezicht controleert ook de politie op het naleven van de regels voor de aanlijn- en opruimplicht. Hondeneigenaren die hun los laten lopen krijgen een boete van 60,00.

Actie Pakman en Stadstoezicht
Om de handhavingsactie van Stadstoezicht op een ludieke wijze te ondersteunen zal Pakman, bekend van de controle hondenbelasting, op woensdag 16 juli folders en poepzakjes uitdelen. Zijn boodschap is: 'Hondenpoep op straat of stoep kan natuurlijk niet! Hondenpoep op straat moet zelf worden opgeruimd! Op woensdag 16 juli controleren tientallen medewerkers van Stadstoezicht door heel stad op loslopende honden en hondenpoep. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Door middel van onderstaande borden wordt aangegeven waar een uitlaatplaats is of en losloopgebied. Het derde bord geeft aan waar helemaal geen honden mogen komen. Bijvoorbeeld op een speelveld voor kinderen.