Gemeente Hoorn


Hof doet uitspraak in hoger beroep instorting toneeltoren

15 juli 2008 - Het Gerechtshof te Amsterdam heeft op 10 juli uitspraak gedaan in het hoger beroep van de gemeente Hoorn tegen Heddes Bouw B.V. inzake de instorting van de toneeltoren tijdens de bouw van de nieuwe Schouwburg het Park in 2001. Het Hof concludeert dat de gemeente Hoorn de aannemingsovereenkomst met Heddes op de aangevoerde gronden en argumenten mocht ontbinden. Heddes schoot zodanig tekort bij het nakomen van de in kort geding toegezegde afspraken over het aanbrengen van veiligheids-voorzieningen om de bouw te kunnen hervatten, dat dit ontbinding van de overeenkomst rechtvaardigt.

Voorts heeft het Hof uitgesproken dat een door TNO opgesteld rapport inzake de aansprakelijkheid voor de schade als gevolg van de instorting niet kan gelden als bindend. Het Hof gelast daarom een deskundigenbericht dat uitsluitsel moet geven over de oorzaak van de instorting. Beide partijen kunnen aangeven welke deskundige(n) daarvoor wordt ingeschakeld en welke vragen deze moet beantwoorden. Vervolgens kan de vordering tot schadevergoeding van de gemeente verder worden onderzocht en de hoogte van de vergoeding worden vastgesteld.

Opvallend is dat de Rechtbank eerder oordeelde dat Heddes aansprakelijk is voor de instorting, maar dat de gemeente de aannemingsovereenkomst niet had mogen ontbinden.

Het college van B en W reageert gematigd positief op de uitspraak van Hof en zal zich de komende weken beraden op het vervolg. Het is voor beide partijen mogelijk binnen drie maanden tegen het arrest of onderdelen daarvan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.