Erasmus Universiteit Rotterdam

`Steden zijn belangrijker dan landen'

Internationaal instituut IHS deelt 50 jaar kennis over urban management

In 2008 leeft voor het eerst meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. In sociaal en economisch opzicht worden steden zelfs belangrijker dan landen. Het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) van de Erasmus Universiteit Rotterdam ontwikkelde de afgelopen 50 jaar grote deskundigheid op het gebied van urban management. Sinds de Rotterdamse wederopbouwtijd deelt het zijn kennis over huisvesting en stedenbouw met ontwikkelingslanden om steden beter te laten functioneren. Vanaf september viert het IHS zijn jubileum met een foto- en essaywedstrijd, een film en een reeks urban meetings, met debatten over de stad.

Het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) zag het levenslicht in de wederopbouwtijd. Als internationale poot van het Bouwcentrum was het de taak van IHS om de in Rotterdam opgebouwde kennis over huisvesting en stedenbouw over te dragen op overheden in ontwikkelingslanden. Al 50 jaar wendt IHS zijn expertise en internationaal netwerk op het gebied van urban management aan om steden beter te laten functioneren. Het IHS viert dit najaar zijn 50-jarig bestaan met het thema `Cities are more important than countries'.

In 2008 bereiken we een onzichtbare maar belangrijke mijlpaal. Voor het eerst leeft meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Met deze toenemende verstedelijking zijn ook economische processen steeds meer in steden geconcentreerd. Stadsbesturen sluiten direct overeenkomsten met multinationals over vestigingsmogelijkheden en investeringskansen. Bewoners maken gebruik van de voorzieningen in hun directe stadsomgeving. Veel van deze voorzieningen zijn gemaakt en worden onderhouden door hun stadsbestuur in plaats van de centrale overheid. Steden worden belangrijker dan landen.

Events
Urban meetings (oktober, november 2008)
Als cadeau aan de stad Rotterdam organiseert het IHS - in nauwe samenwerking met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) and Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) - een serie `urban meetings' over de noodzaak van een Urban Agenda voor de 21e eeuw. Met: Jan Pronk (voormalig Speciale Gezant in Soedan voor de Verenigde Naties), Anthony Williams (voormalig burgemeester van Washington), Ivo Opstelten (burgemeester van Rotterdam), Kees Christiaanse (Curator van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en lid van de Design for London Advisory Group), Francesco Maria Orsini (ingenieur AE Architects, Colombia) en anderen. De urban meetings vinden plaats in oktober en november 2008. De voertaal is Engels.

Film `IHS: Developing cities for the 21st century' (werktitel) (oktober 2008)
Een film over het belang van urban management in de 21e eeuw en de manier waarop IHS omgaat met de uitdagingen, met opnamen in Rotterdam, Sao Paulo, Johannesburg en New Delhi. (Regisseur: Rob Schröder. Producent: George Brugmans. Productie: IABR. )

Essay- en fotowedstrijd
Het IHS nodigt 7000 afgestudeerden uit om in een essay hun visie op urban development te delen. De auteurs van de beste essays maken kans op een opleiding bij IHS. De essays worden in het najaar gepubliceerd. Eveneens mogen alumni, maar ook andere urban professionals hun beste foto's van urban management insturen. IHS stelt de beste beelden tentoon in een fysieke en een online expositie.

Academische conferentie ` Are cities more important than countries?" (30 en 31 oktober 2008)
Vooraanstaande academici delen hun inzichten over de economische implicaties van de snelle wereldwijde verstedelijking. Belangrijkste sprekers: Edward Glaeser (Harvard University, VS), Gianmarco Ottaviano (University of Bologna, Italie), Henry Overman (London School of Economics, Groot-Brittanië), Jacques Thisse (Core and UCL, België) en Rick van der Ploeg (University of Oxford, Groot-Brittannië). Zie ook www.ihs.nl

IHS
Het Institute for Housing and Urban Development Studies helpt individuen, organisaties en steden om passende oplossingen te vinden voor huisvesting en duurzame stedelijke ontwikkeling en management. IHS biedt postacademisch onderwijs en training, geeft advies en voert onderzoek uit binnen deze vakgebieden. IHS is het internationale instituut van urban management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het instituut telt meer dan 7.000 afgestudeerden waaronder ministers, burgemeesters, kopstukken uit de zakenwereld en hoogleraren. Met klanten als de Wereldbank, Europese Commissie en UN-Habitat en samenwerkingsverbanden met de belangrijkste organisaties op het gebied van urban management speelt het IHS ook 50 jaar na de oprichting nog steeds een leidende rol in het management van de hedendaagse stad.