Gemeente Utrechtse Heuvelrug


College weigert alsnog bouwvergunningen Bonte Vlucht

Het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft dinsdag 8 juli besloten om alsnog de bouwvergunningen voor diverse bouwwerken op recreatieterrein Bonte Vlucht te weigeren en geen medewerking te verlenen aan een verzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan. Begin dit jaar had de gemeente diverse vergunningen verleend voor de bouw van chalets, stacaravans en recreatiewoningen op het recreatieterrein. Tegen deze vergunningen zijn bezwaren ingediend bij de commissie bezwaarschriften van de gemeente.

Een combinatie van ontwikkelingen op het park, landelijke ontwikkelingen en het ontbreken van een totaalplan (visie) voor het park was aanleiding voor het college op het eerdere besluit terug te komen. Hieronder volgt een toelichting.


1. Stacaravan of recreatiewoning
De voorzieningenrechter oordeelde in deze zaak dat de chalets/stacaravans eigenlijk recreatiewoningen zijn en dus niet passen binnen het bestemmingsplan. Ook landelijk is er momenteel onduidelijkheid over wanneer een bouwwerk een stacaravan is. Om hierover duidelijkheid te verschaffen is een ministeriële regeling in voorbereiding.


2. De natuurlijke omgeving
Het college hecht grote waarde aan groen, natuur en ecologie. Dit geldt zeker voor het betreffende gebied dat deel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en waar volgens het provinciale Streekplan een terughoudend beleid moet worden gevoerd (tegengaan van verstening).
De gemeente liet in het voorjaar werkzaamheden op het voorterrein van de Bonte Vlucht stilleggen. Enerzijds, omdat hiervoor geen vergunning was verleend/aangevraagd en anderzijds, omdat schade werd aangebracht aan de ecologische structuur en het landschap.


3. Bestemmingsplan
Het oude bestemmingsplan en het onlangs vastgestelde nieuwe bestemmingsplan Recreatieterreinen Doorn ging uit van maximaal 86 recreatiewoningen. Overschrijding van dit aantal is alleen mogelijk als de gemeente meewerkt aan een vrijstellingsverzoek.
->


4. Totaal plan
Het college staat in beginsel positief tegenover ondernemingen die zich verder willen ontwikkelen, maar vindt het daarnaast belangrijk dat recht gedaan wordt aan het groene karakter van de gemeente. De landelijke ontwikkelingen en de grote diversiteit van ontwikkelingen op het park waren voor het college aanleiding de eigenaar te vragen om een totaalplan voor het park te overleggen. Hierin moet duidelijk worden hoe het recreatiepark zich verder ontwikkelt rekening houdend met de ecologische structuur ter plaatse.

Concluderend
De combinatie van bovenstaande ontwikkelingen deed het college besluiten om de bouwvergunningen voor De Bonte Vlucht alsnog te weigeren.

Laatst gewijzigd: 15 juli 2008