Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Uitvoering raadsmotie `Klad en Plak'

15 juli 2008 print
Uithoorn is gestart met een proef om gedurende een jaar bij een aantal locaties met een tweecomponenten middel het `klad- en plakvandalisme' te bestrijden.

Doelstelling van de proef is vast te stellen welke methode of middel het beste werkt tegen klad- en plakvandalisme en welke methode het meest ontmoedigt.

Op 8 november 2007 heeft de raad de motie `Klad en Plak' aangenomen. Dit onder de voorwaarde dat het middel niet milieubelastend is. Naar aanleiding van deze motie is Uithoorn gestart met de aanpak van de volgende vijf locaties die gedurende een jaar centraal staan in het bestrijden van graffiti en plakvandalisme:

1. de muur bij het busstation Cort van der Lindenplein;
2. de betonnen bushokjes (abri's) van bushalte Couperuslaan,
3. de onderdoorgang voor fietsers en wandelaars bij de P. Steenkampweg,

4. de oploop naar de bushalte van de P. Steenkampweg,
5. de geluidswal langs de N201 ter hoogte van het Burgemeester Kootpark.

De locaties zijn gekozen in samenspraak met mevrouw A.E. Hakvoort; het Graffiti Halte Couperuslaan raadslid dat destijds de motie heeft ingediend. Naast deze objecten wordt er ook extra aandacht besteed aan de gemeentelijke objecten rond de winkelgebieden. De genoemde plekken worden eerst vrijgemaakt van graffiti en aanplak, daarna worden ze gedurende het proefjaar wekelijks onderhouden. Nieuw aangebrachte zaken worden binnen een week verwijderd. Racistische leuzen worden, zoals nu ook al gebruikelijk, binnen 24 uur na melding verwijderd. Met deze aanpak hopen we de vandalen te ontmoedigen en zicht te krijgen op welke middel in Uithoorn het best werkt tegen klad- en plakvandalisme.

De proef wordt in opdracht van Uithoorn uitgevoerd door de aannemers Gebroeders Griekspoor BV uit Nieuw-Vennep en Graffiti Clean uit Den Bosch. De aannemers zijn enthousiast geraakt door de gedrevenheid van Uithoorn dat ze zelf ook een steentje willen bijdragen aan een schone omgeving buiten de geselecteerde locaties. Het gaat dan om de gemaalkast langs het fietspad bij de Couperuslaan en de kast op de hoek van de Zijdelweg en de Wiegerbruinlaan.

Wat kunnen inwoners doen om te helpen bij aanpak en verwijdering van graffiti?

Meldt incidenten van graffiti en aanplak op gemeentelijke objecten bij Publiekszaken (tel. 513111) en Uithoorn gaat direct tot actie over. Natuurlijk kan men dit soort zaken ook bij Buurtbeheer of tijdens buurtschouwen melden. Ook kan men via deze contacten advies vragen voor het verwijderen van graffiti.

De informatie en de kennis die de gemeente in dit proefjaar verzamelt wordt gebruikt bij het bepalen van de toekomstige aanpak. In de eindrapportage, die overigens samen met de omwonenden van de proeflocaties wordt opgesteld, wordt onder meer aangegeven of de hoeveelheid graffiti in de gemeente Uithoorn is afgenomen en welk vervolgtraject moet worden ingeslagen.

Grafitti halte Couperuslaan

^
Bushokje