Gemeente Vlaardingen


Vernieuwde hondenkaart verspreid

15 juli 2008

Vlaardingse hondenbezitters ontvangen deze week een vernieuwde hondenkaart met de uitlaatregels voor hond en baas. Veel regels zijn hetzelfde gebleven. Sinds januari 2008 is een nieuwe regel toegevoegd: hondenbezitters zijn nu verplicht om bij het uitlaten altijd een opruimmiddel bij zich te hebben.

Opruimmiddel verplicht
Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening 2007, die sinds januari 2008 van kracht is, zijn mensen die de hond uitlaten verplicht om tijdens de hele uitlaatronde een opruimmiddel bij zich te hebben. Hierbij kan gedacht worden aan een plastic zakje om de poep van de hond mee op te rapen. Dit opruimmiddel moeten hondenbezitters kunnen tonen op verzoek van een toezichthoudende ambtenaar.

Bijna 80 uitlaatgebieden
De overige regels van het hondenbeleid zijn hetzelfde gebleven. Zo moeten honden overal aan de lijn, behalve op bijna tachtig aangewezen uitlaatgebieden in Vlaardingen. Deze uitlaatgebieden staan aangegeven op de hondenkaart. De hondenpoep mag blijven liggen op de uitlaatgebieden en op groen waar het geen overlast veroorzaakt. Maar ook dan geldt: hondenbezitters moeten altijd een opruimmiddel bij zich hebben, voor het geval zich onderweg een ongelukje voordoet. De regel is immers dat poep niet mag worden achtergelaten op de stoep, op straat én op groen waar mensen er last van hebben, bijvoorbeeld gazons en groenstroken die grenzen aan woningen, tuinen en scholen.

Hondenverbod
In Vlaardingen zijn kinderspeelplaatsen, schoolpleinen en speelweides verboden gebied voor honden. Er zijn ook specifieke locaties met een hondenverbod: een groot deel van het strand langs de Surfplas tussen 1 april en 1 oktober, het overdekte winkelgedeelte Liesveld en de Heemtuin in de Westwijk.

Plezier voor mens en dier
De gemeente hoopt dat de hondenkaart zal helpen om het uitlaten voor iedereen leuk te houden. Wethouder Anny Attema van wijkbeheer zegt daarover in de begeleidende brief bij de hondenkaart: Als baasje van een vrolijke viervoeter weet ik hoe fijn het kan zijn om de hond uit te laten. De uitlaatronde is praktische noodzaak, maar ik beleef zeker plezier aan onze dagelijkse wandelingen. Als wethouder voor wijkbeheer weet ik ook hoe mensen zich ergeren aan hondenpoep. Aan een hoop op de stoep, aan poep in het gras waar kinderen spelen en aan poep in het groen naast hun huis. De gemeente wil het voor iedereen leuk houden. Plezier voor mens en dier, is ons motto. Daarom zijn er uitlaatregels.

Meer info?
Na verspreiding van de hondenkaart met uitlaatregels gaat de gemeente meer controleren op de naleving van de regels. Wie de regels overtreedt, loopt het risico op een boete. Wie meer wil weten, kan kijken op de speciale pagina over het hondenbeleid (zie rechterkolom).