Universiteit Leiden

Nieuwe Faculteit Geesteswetenschappen krijgt zeven instituten

Op 1 september zal de Faculteit der Geesteswetenschappen een feit zijn. De voormalige faculteiten der Godsdienstwetenschappen, Kunsten, Letteren en Wijsbegeerte vormen dan samen een nieuwe faculteit. Op 14 juli keurde de Raad van Toezicht het besluit tot vorming van de nieuwe faculteit goed; op 15 juli treedt het besluit in werking en benoemde het College van Bestuur prof.dr. Wim van den Doel tot decaan en prof.dr. Arie Verhagen tot vice-decaan; mevrouw Eva Kooijmans (student Kunstgeschiedenis) wordt student-lid van het faculteitsbestuur. De Graduate School for Humanities, waarin al het onderzoek gebundeld wordt, gaat zeven instituten tellen.

De nieuwe faculteit gaat officieel van start op 1 september. Op dinsdag 23 september wordt de faculteit feestelijk ingewijd. Het nieuwe bestuur is gemachtigd ook voor 1 september op te treden om de nieuwe faculteit een goede start te geven.

Afbeelding: Masterstudenten doen onderzoek in Nationaal Archief

Graduate school
Het onderzoek van de medewerkers en de masteropleidingen worden ondergebracht in de Graduate School for Humanities. Alle wetenschappelijk medewerkers komen in dienst van een van de zeven instituten van de graduate school, die onder leiding staat van decaan Van den Doel. De school stelt personeel beschikbaar voor het onderwijs in de master- en de bacheloropleidingen. Door deze combinatie van taken is een sterke band tussen onderwijs en onderzoek in de opleidingen gewaarborgd. Daardoor kunnen faculteit en universiteit zich, ook internationaal, sterker profileren op de markt van hoger onderwijs en onderzoek.

De zeven onderzoeksinstituten zijn:


+ Institute for Area Studies (regiostudies van Azië en het Midden-Oosten)

+ Academy for Creative and Performing Arts (voormalige Faculteit der Kunsten)

+ Institute for Cultural Disciplines (letterkunde, literatuurwetenschap, film- en media studies, kunstgeschiedenis)

+ Institute for History (geschiedenis)
+ Institute for Linguistics (taalwetenschap)
+ Institute for Philosophy (voormalige Faculteit der Wijsbegeerte)

+ Institute for Religious Studies (voormalige Faculteit der Godsdienstwetenschappen)

Decaan Wim van den Doel gaat de graduate school leiden.

Vice-decaan Arie Verhagen wordt verantwoordelijk voor de bacheloropleidingen.

Bacheloropleidingen
Vice-decaan Verhagen wordt verantwoordelijk voor de bacheloropleidingen. De belangrijkste verandering in het bacheloraanbod is dat aanstaande studenten bij veel opleidingen een breder `portaal' geboden wordt. Ze kunnen daardoor ook kiezen voor een bredere, voor een belangrijk deel gemeenschappelijke, propedeuse. Zo komen er `brede' propedeuses op de terreinen als Aziëstudies, en talen en culturen van het oude en van het moderne Midden-Oosten. Hiernaast worden er nieuwe BA-opleidingen ontwikkeld op het terrein van de communicatiewetenschappen en de cultuurwetenschap. Bovendien zullen studenten ook na het eerste jaar binnen de gekozen specialisatie andere studiecombinaties kunnen maken dan de nu gangbare.

Masteropleidingen
De faculteit gaat ook nieuwe interdisciplinaire en meer arbeidsmarkt-georiënteerde programma's ontwikkelen om masterstudenten meer keuzemogelijkheden te bieden. De faculteit blijft de talen, culturen en geschiedenissen van de hele wereld aanbieden.

Nieuwe huisstijl

Als gevolg van de instelling van de nieuwe faculteit verandert de huisstijl van de Universiteit Leiden. In de huisstijl heeft elke faculteit immers een eigen kleur. De kleur van de nieuwe faculteit Geesteswetenschappen is lichtgroen, pms 398. Pms verwijst naar het Pantone matching system, een internationaal erkend systeem om kleuren aan te duiden.

(15 juli 2008, DH)

15/7/2008