Gemeente Beverwijk


15-07-2008 Subsidie voor opknappen pand of gevel De Pijp

BEVERWIJK - Het college stelt de raad voor akkoord te gaan met het invoeren van het gevelfonds, speciaal voor bedrijventerrein De Pijp. Het gevelfonds is een subsidie waarmee een ondernemer zijn pand of gevel kan opknappen. Het college wil op die manier het aanzicht en de uitstraling van De Pijp verbeteren.

Vanuit provinciale middelen is ¤ 120.000,- beschikbaar voor het gevelfonds. Deze vorm van subsidie is bedoeld als een extra stimulans, waarmee de gemeente als lokale overheid aangeeft dat ze belang hecht aan een goede uitstraling van De Pijp. Het college hoopt op deze wijze de ondernemers een steuntje in de rug te geven voor de kosten die zij maken om hun gevels op te knappen.

Procedure
Na besluitvorming door de gemeenteraad worden ondernemers geïnformeerd over de mogelijkheden van het gevelfonds. De ondernemer neemt zelf het initiatief en dient bij de subsidieaanvraag een verbeteringsplan in. Hieruit moet blijken hoe het aanzicht van het gebouw verbetert. Dit kan bijvoorbeeld door het materiaalgebruik in de gevel, het verfraaien van de entree, maar ook andere maatregelen zijn denkbaar. Bij de subsidieaanvraag moet verder een financiële onderbouwing zijn gevoegd, op basis van de offerte van de uitvoerende partijen, zoals bijvoorbeeld een aannemer.

Beoordeling
De aanvragen worden beoordeeld door het college op volgorde van binnenkomst. Hierbij wordt naar een aantal zaken gekeken. Komt het verbeteren van de presentatie van de bedrijfshuisvesting ten goede aan de verwezenlijking van de revitalisering van De Pijp zoals in gemeentelijke plannen en beleid is vastgelegd. En worden de werkzaamheden door een erkend bedrijf uitgevoerd? Binnen twee maanden na de aanvraag wordt een besluit genomen, waartegen geen bezwaar kan worden ingediend.