Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bruisend cultureel festival aan Ierse westkust van 14 tot en met 27 juli

400 artiesten op Galway Arts Festival

Van 14 tot en met 27 juli vindt aan de Ierse westkust het Galway Arts Festival 2008 plaats. Dankzij de frequente lijnvluchten van de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Arann van Schiphol naar Waterford en Galway kan het Nederlandse cultuurminnende publiek het festival in een mum van tijd bezoeken om te genieten van honderden artiesten op het gebied van muziek, schilderkunst, literatuur en poëzie. Muzikale hoogtepunten zijn The Philip Glass Ensemble en Blondie. De wereldberoemde zangeres Joni Mitchell verrast het publiek met haar 'coming out' als kunstschilder.

Het Galway Arts Festival, dat voor de dertigste keer wordt gehouden en vorig jaar maar liefst 100.000 bezoekers trok, presenteert dit jaar ruim 400 schrijvers, schilders, performers en musici uit Australië, Afrika, Europa, Noord-Amerika en vooral ook uit Ierland zelf. De topacts van het gerenommeerde festival vinden dit jaar voor het eerst plaats op een compleet nieuwe speciaal gebouwde festivallocatie in het hart van de provinciestad: 'the Festival Big Top' bij Fisheries Field.

Galway is de hoofstad van het gelijknamige graafschap in het westen van Ierland. Het is een kleurrijke Middeleeuwse stad met in het oude centrum gezellige straatjes en spannende steegjes, maar tegelijk ook een van de snelst groeiende steden van Europa. In 2009 is de haven van Galway een van de wereldwijde havensteden die worden aangedaan door de snelste zeiljachten ter wereld in de Volvo Ocean Race.

Alle zintuigen
Het programma voor 2008 biedt dans, theater, spektakel, visuele kunst, cabaret en muziek van over heel de wereld verspreid over talloze locaties in en om de stad. Entreekaarten voor de betaalde optredens zijn te bestellen via de website van het festival (www.galwayartsfestival.com). De Northlight Theatre Company uit Chicago brengt voor het eerst een bezoek aan Ierland met de Europese première van de komedie Better Late. De Zuid-Afrikaanse schrijfster en regisseur Yael Farber behandelt de omwenteling van haar land met een bewerking van de Griekse tragedie Oresteia. De Mexicaanse danseres Tania Pérez-Salas prikkelt alle zintuigen met haar dansprogramma op muziek van Vivaldi en Arvo Pärt. Het wereldberoemde Philip Glass Ensemble treedt op in de schitterende ambiance van de 13e-eeuwse St. Nicholas' Collegiate Church. Uit Nederland geeft de straattheatergroep Close-Act acte de présence. Hun optredens op 17 en 19 juli zijn net de talloze andere straatoptredens vrij toegankelijk.

Joni Mitchel
Visuele artiesten die hun werken op het festival presenteren zijn de wereldberoemde Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola, de Canadese beeldend kunstenaar Max Streicher en de Amerikaanse fotograaf Walker Evans. De verrassing van het festival van 2008 is de 'coming-out' van de wereldberoemde zangeres Joni Mitchell die onder de titel 'Green Flag Song' een indrukwekkende serie driedelige canvassen aan het publiek presenteert. "Ik heb mezelf altijd al als een door de omstandigheden ontspoorde schilder gezien", aldus Joni Mitchell.

Keltische tradities en ruige natuur
Galway is een perfecte uitvalsbasis om het nabij gelegen ruige natuur van Connemara National Park te bezoeken of de Aran Eilanden. Onlangs wist deze eilandengroep, 30 kilometer vanaf de kust van Galway een 7e plek te veroveren in de top 10 van ongerepte eilandgroep in de grote eilandentest van National Geographic. Ze zijn doordrenkt met Keltische tradities en hier hoor je de Gaelic-taal in zijn puurste vorm. "De robuuste eilandbewoners zijn zich nog sterk bewust van hun cultureel erfgoed en identiteit", aldus National Geographic. De Aran eilanden zijn vanuit Galway makkelijk per ferry of met het vliegtuig te bereiken.

Voor meer informatie over het festival zie: www.galwayartsfestival.com Donwload het hele programma als pdf via: www.galwayartsfestival.ie/uplds/Gaf_bro08.pdf Voor alle locaties van het festival zie: www.galwayartsfestival.com/venues.php Voor vliegtickets naar Waterford of Galway zie: www.aerarann.com Voor meer toeristische informatie over Galway zie: www.ierland.nl