Ingezonden persbericht


Progress Software zet Google Maps in om positie wandelaars Nijmeegse Vierdaagse te koppelen aan gezondheidsonderzoek

Rotterdam/Nijmegen, 15 juli 2008 - Progress Software gebruikt de Web 2.0-applicatie Google Maps om de exacte positie van wandelaars tijdens de Nijmeegse Vierdaagse te volgen. De inzet van Google Maps vormt een aanvulling op de door Progress Software ontwikkelde oplossing om tijdens de Vierdaagse de lichaamstemperatuur van tien deelnemers real-time te volgen. Dat gebeurt in het kader van een gezondheidsonderzoek door de Medische Faculteit van de Nijmeegse St Radboud Universiteit.

De oplossing van Progress Software is gebaseerd op de Apama-software van het bedrijf. Het systeem verzamelt diverse gegevens over de tien wandelaars en geeft deze weer op een overzichtelijk dashboard. Martijn Bakkers, Branche Manager Healthcare bij Progress Software: "Onze Apama-software vormt vaak het fundament voor Business Activity Monitoring-oplossingen, oftewel BAM, in het bedrijfsleven. In dit geval zou je kunnen spreken over een Sporters Activity Monitoring-oplossing, kortweg SAM."

Google Maps
De GPS-positie van de wandelaars is een belangrijke meetwaarde binnen het onderzoek. Om die reden wil Progress deze informatie inzichtelijk maken voor de onderzoekers van het St Radboud Universitair Medisch Centrum (UMC). Door het open karakter van de Progress-software is deze eenvoudig te koppelen met softwareoplossingen van andere partijen. Progress koos voor het bepalen van de geografische positie van de deelnemers voor de open applicatie Google Maps. Door deze koppeling hebben de onderzoekers van het St Radboud UMC in één oogopslag inzicht in de status van de wandelaars en in hun exacte positie. Maria Hopman, hoogleraar Integratieve Fysiologie en leider van het onderzoek: "Wanneer de situatie van een wandelaar kritiek dreigt te worden, kunnen wij direct zien waar deze wandelaar zich bevindt om vervolgens de dichtstbijzijnde hulpverleners te informeren. Met deze oplossing hopen we nu en in de toekomst situaties als in 2006 te voorkomen.

Pillen, RFID, Bluetooth en GPRS
De wandelaars die deelnemen aan het onderzoek, slikken een pil. Deze pil meet de inwendige temperatuur en stuurt die via een RFID-signaal naar een ontvanger in de rugzak van de wandelaar. Deze ontvanger, speciaal ontwikkeld voor Progress Software in de Verenigde Staten, stuurt vervolgens de data via Bluetooth naar een mobiele telefoon. Deze mobiele telefoon stuurt de informatie, inclusief de GPS-locatie, via een GPRS-verbinding naar de server van Progress. Deze verwerkt de data op zijn beurt direct in het dashboard van de onderzoekers. De applicatie op de mobiele telefoon is ontwikkeld door FlyingBytes in Den Haag.

Wereldprimeur
Wanneer de proef tijdens de Nijmeegse Vierdaagse slaagt, is het ook mogelijk de oplossing in te zetten bij andere duursporten, zoals marathons, de Tour de France of de autosport. Het bestuur van de Nijmeegse Vierdaagse zou in de toekomst graag grotere groepen wandelaars voorzien van een pil en een zend- en ontvangstsysteem. Hopman: "Als de kosten per wandelaar omlaag gaan doordat de techniek in de toekomst goedkoper wordt, zouden wij graag binnen een aantal jaren een grotere groep wandelaars voorzien van deze techniek."

Innovatief
Progress Software heeft al eerder naam gemaakt met een wereldprimeur vanuit Nederland. In 2006 realiseerde het bedrijf een oplossing voor Boekhandels Groep Nederland (BGN). BGN opende toen de eerste selexyz-boekwinkel in Almere, waarbij elk boek in een winkel apart te identificeren is met behulp van RFID. Bakkers: "Progress is altijd op zoek naar toepassingen en mogelijkheden die nog niet eerder gerealiseerd zijn. Op deze manier onderstrepen we de veelzijdigheid van onze software en breken we nieuwe markten open. Hiervan profiteren ook onze partners."

Over Progress Software Corporation
Progress Software Corporation levert applicatie-infrastructuursoftware voor de ontwikkeling, implementatie, integratie en het beheer van zakelijke applicaties. Doelstelling van het bedrijf is om de IT-voordelen te optimaliseren en de complexiteit en total cost of ownership te minimaliseren. Voor meer informatie: www.progress.com.

Noot voor de redactie (