Technische Universiteit Delft
Nederlands Nanoconsortium breidt uit met Deens chemiebedrijf Haldor Topsøe

Haldor Topsøe treedt als tweede katalysatorspecialist, naast het Nederlandse Albemarle Catalysts BV, toe tot het publiekprivate onderzoeksconsortium Nano-Imaging under Industrial Conditions (NIMIC). Beide chemiebedrijven zullen binnen NIMIC ontwikkelde nanotechnologie in de praktijk gaan toepassen.

Dr.ir. Alfons Molenbroek, R&D Divisie van Haldor Topsøe: "Onze deelname aan NIMIC is een uitbreiding en intensivering van de huidige samenwerking. Wij hebben de afgelopen jaren samengewerkt met de TU Delft en FEI Company bij de ontwikkeling van nanoreactoren die gebruikt kunnen worden voor het bestuderen van katalysatoren in een elektronenmicroscoop. Onlangs zijn we er voor het eerst in geslaagd in een nanoreactor op atomaire schaal chemische reacties te volgen in onze elektronenmicroscoop bij een druk groter dan 1 bar. Dit geeft ons veelbelovende nieuwe mogelijkheden om de structuur en activiteit van katalysatoren te begrijpen onder industrieel relevante condities."

Drs. Roel Kamerling, zakelijk directeur van NIMIC: "NIMIC is een jaar geleden gestart als SmartMix programma met zeven Nederlandse organisaties. We hebben de ambitie om zowel wetenschappelijk als commercieel internationale impact te genereren. Uit de toetreding van Haldor Topsøe blijkt dat we op de goede weg zijn."

De NIMIC partners van het eerste uur zijn TU Delft, Universiteit Leiden, Albemarle Catalysts bv, FEI Company bv, LPM bv, Leids Universitair Medisch Centrum en het Nederlands Kanker Instituut.

NIMIC introduceert nieuwe methoden om chemische, biomedische en materiaalkundige processen live te volgen op de nanometerschaal van atomen en moleculen. Omdat deze nieuwe vormen van microscopie onder procesomstandigheden kunnen worden gebruikt, zijn ze interessant voor een breed scala aan toepassingen. Een voorbeeld hiervan is het bestuderen en verbeteren van katalysatoren.

Minisymposium: Nano Imaging under Industrial Conditions
Op 15 juli is een minisymposium georganiseerd over het belang en de mogelijkheden van nano-imaging onder praktijkomstandigheden. Tijdens deze bijeenkomst zal dr.ir. Alfons Molenbroek een toelichting geven op de toetreding van Haldor Topsøe tot NIMIC.

Het minisymposium zal plaatsvinden op de TU Delft in de Kronigzaal van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen, Lorentzweg 1, 2628 CJ Delft. Pers is welkom, wel graag van tevoren aanmelden bij Roel Kamerling: r.kamerling@tudelft.nl, 015 2787993.

11.00 Prof.dr. Joost Frenken (Universiteit Leiden, Wetenschappelijk Directeur, NIMIC): Introduction Nano-Imaging under Industrial Conditions (NIMIC)
11.15 Dr.ir. Fredrik Creemer (onderzoeker TU Delft): Atomic-scale electron microscopy at ambient pressure
11.45 Dr.ir. Alfons Molenbroek (R&D Division Haldor Topsøe): In situ characterization of heterogeneous catalysts at Haldor Topsøe
12.15 Kleine lunch



Technische Universiteit Delft