Raad van State


dinsdag 15 juli 2008
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan een afvalverwerkend bedrijf aan de Dinteloordseweg in Steenbergen voor het reinigen, sorteren en scheiden van onder meer afvalstoffen, grond en bouwstoffen. Ook worden er grond, puin en diverse andere bouwstoffen opgeslagen die vrijkomen bij het reinigings- en scheidingsproces. De vergunning is verleend voor een periode van tien jaar. Het bedrijf is het niet eens met een aantal vergunningvoorschriften, zoals bijvoorbeeld de verplichting om vloeistofdichte vloeren aan te leggen. Daarom komt hij in beroep bij de Raad van State. Ook een aantal omwonenden komt in beroep. Zij vrezen vooral voor stof-, geur- en geluidsoverlast. (zaaknummer 200706270/1)

10.30 uur

Zitting over de aanwijzing van de gebieden Voordelta, Voornes Duin, en Goeree & Kwade Hoek als speciale beschermingszone als bedoeld in de Habitatrichtlijn. In de aanwijzingsbesluiten staat welke types leefgebieden en diersoorten in de gebieden voorkomen. De besluiten bevatten ook de doelstellingen om deze gebieden in stand te houden. Niet geregeld is hoe deze doelstellingen moeten worden bereikt. Dat wordt geregeld in beheerplannen die nog moeten worden vastgesteld. Onder meer de Faunabescherming en de colleges van burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland, Westvoorne en Veere zijn tegen de besluiten in beroep gekomen. De Faunabescherming vindt onder meer dat een deel van de leefgebieden van bepaalde vogels binnen de grenzen van het Voordeltagebied had moeten worden opgenomen. Het gemeentebestuur van Westvoorne is onder meer bang dat de uitbreidingsmogelijkheden van strandpaviljoens bemoeilijkt wordt door de aanwijzing van het Voordeltagebied. (zaaknummers 200802545/1, 200802546/1 en 200802547/1)

10.45 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Drimmelen heeft verleend voor het rivierverruimings- en natuurontwikkelingsproject "de Zuiderklip". Het project voorziet in de aanleg van brede geulen in het binnendijkse gebied, het creëren van dijkopeningen en het aantakken op bestaande Biesboschkreken. Het project ligt midden in de Brabantse Biesbosch. De bewoonster van een recreatiewoning komt, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Breda, in hoger beroep bij de Raad van State. Haar recreatiewoning, die zij sinds 1970 huurt van Staatsbosbeheer, zal als gevolg van de vrijstelling moeten worden gesloopt. Deze sloop is volgens haar niet noodzakelijk. Verder vindt zij dat een milieueffectrapportage had moeten worden gemaakt en is zij van mening dat de gevolgen voor natuurgebied De Biesbosch onvoldoende zijn onderzocht. Zo stelt de bewoonster dat de waterkwaliteit in het gebied zal verslechteren door het inlaten van vervuild Maaswater. (zaaknummer 200704733/1)

13.30 uur

Zitting over de gebruiksvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Wageningen heeft verleend voor café Het Gat aan de Herenstraat in Wageningen. Het café is het niet eens met het voorschrift in de vergunning, waarin staat dat maximaal 69 bezoekers in het café mogen worden toegelaten. De rechtbank in Arnhem heeft een eerder beroep van het café tegen de vergunning deels gegrond verklaard en bepaald dat het maximum komt te liggen op 82 personen. Het café is het niet met die uitspraak eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het café vindt het maximum onrechtmatig, omdat het café in 1995 een bouwvergunning is verleend voor het pand met een maximum van 220 bezoekers. Volgens het café is een maximum aantal van 82 te laag om rendabel te blijven. (zaaknummer 200801673/1)

16.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Overijssel heeft verleend aan Twence B.V. voor de afvalstortplaats Elhorst Vloedbelt aan de Almelosestraat in Zenderen. Het gaat om een stortplaats voor huishoudelijke en bedrijfsafvalstoffen met een totale capaciteit van 4.800.000 m3 waarvan ongeveer 1.400.000 m3 al is verbruikt. Jaarlijks zal gemiddeld 190.000 ton afval worden gestort. Verder zullen er tijdelijk afvalstoffen en materialen worden opgeslagen, totdat ze weer hergebruikt worden. De stortplaats is tussen 2000 en 2007 buiten gebruik geweest. Onder meer de gemeente Borne en de stichting Gemeenschapsbelangen Zenderen komen tegen de milieuvergunning in beroep. Deze zitting is een voortzetting van een eerdere rechtszitting die op 25 februari 2008 plaatsvond. De tweede zitting vindt plaats om meer duidelijkheid te krijgen over de vraag of de stichting Gemeenschapsbelangen Zenderen belanghebbende is in deze procedure. Daar zal de zitting over gaan. De vergunning zelf komt niet ter sprake. (zaaknummer 200703157/1)