NEN


Brussel wil medisch dossier elektronisch vastleggen

maandag 14 juli 2008, 10:13

Europees Commissaris Viviane Reding (Informatie) wil de veiligheid en de kwaliteit van zorg in het buitenland verbeteren door een elektronisch systeem in te voeren voor de opslag van medische gegevens.

Dat maakte zij begin juli bekend door de publicatie van de 'Recommendation on cross-border interoperability of electronic health record systems'. Patiënten leggen vrijwillig hun gegevens, zoals bloedgroep, allergieën en medicijngebruik in dit elektronisch systeem vast.

Het systeem Smart Open Services (SOS) geeft buitenlandse artsen informatie over het medicijngebruik van patiënten, zonder taalkundige, administratieve en technische belemmeringen. Apothekers kunnen zo ook recepten uit andere landen elektronisch verwerken.

Aan het SOS-project doen, naast Nederland, elf andere lidstaten mee.

(bron: nu.nl)

Het doel van de 'Recommendation on cross-border interoperability of electronic health record systems' is het beschrijven van:
* de (minimale) eisen aan een EHR (Electronic Health Record)
* de stappen die men moet nemen om EHR-systeem op te zetten dat compatibel is met EHR-systemen in andere lidstaten.

De achterliggende gedachte hierbij is dat artsen, apothekers en patiënten indien nodig op elk moment en op elke plaats binnen Europa toegang moet kunnen hebben tot bepaalde patiëntgegevens. Dit om de gezondheid te kunnen garanderen van het toenemende aantal patiënten dat buiten de eigen landsgrenzen leeft en werkt.

E-health mandaat
In de Recommendation wordt verschillende keren gerefereerd aan M/403 EN (2007), het mandaat op het gebied van E-health. De Europese Commissie heeft dit mandaat in 2007 gelanceerd. M/403 EN (2007) heeft tot doel een consistente inventarisatie te geven van bestaande en benodigde standaarden op het gebied van E-health. NEN is verantwoordelijk voor het projectmanagement van dit mandaat. Meer informatie over mandaat M/403 EN (2007) is te vinden op www.ehealth-interop.nen.nl

Meer informatie
Voor meer informatie over het E-health mandaat kunt u contact opnemen met drs. Shirin Golyardi of drs. Tamara Slagter, consultants NEN-Gezondheidszorg, telefoon: (015) 2690 403 of via de e-mail gezondheidszorg@nen.nl.