Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 15 juli 2008

Winkeliers: digitaal aangifte doen
bij fraude

Jaarlijks wordt voor 165 miljoen euro door eigen medewerkers gestolen uit de winkels. Veel winkeliers zijn onnodig veel tijd kwijt op het politiebureau. De Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) pleit daarom voor een loket waar de winkeliers digitaal aangifte kunnen doen. Dit bespaart niet alleen de winkeliers, maar ook politie en justitie veel tijd.

Door de lange aangifteprocedures wordt er vaak geen aangifte gedaan en blijft de fraudeur onbestraft. Het doen van aangifte kost winkeliers minimaal een halve dag. De fraudeurs worden vaak niet vervolgd door het Openbaar Ministerie en solliciteren vaak, na ontslag, snel bij een andere winkelbedrijf waar men opnieuw begint te stelen. De Stichting FAD vindt het onbegrijpelijk dat men anno 2008 nog niet digitaal aangifte kan doen. Verwacht wordt dat bedrijven met behulp van een digitaal fraudeloket sneller aangifte zullen doen bij interne fraude.

Meer dan de helft van de fraudezaken in de detailhandel wordt veroorzaakt door een groep van 4000 tot 5000 stelselmatige fraudeurs. De detailhandel heeft daarom in 2005 een waarschuwingsregister opgezet. Hiermee kunnen winkeliers sollicitanten screenen. Het waarschuwingsregister werd in 2007 300 procent meer gebruikt dan in 2006. Veel winkeliers gebruiken het systeem om te voorkomen dat fraudeurs ongemerkt in het bedrijf aan de slag gaan. Dit blijkt uit het jaarverslag 2007 van de Stichting FAD. Het waarschuwingsregister is goedgekeurd door het College bescherming persoonsgegevens en wordt succesvol gebruikt door winkeliers om fraude te voorkomen. De Stichting FAD verwacht dat steeds meer winkeliers zullen meedoen met het waarschuwingsregister.

De Stichting FAD constateerde dat er in 2007 minder fraudezaken plaatsvonden. Het gemiddelde fraudebedrag is echter met 8 procent gestegen tot 5000 euro waardoor de totale schade door interne fraude licht is gedaald. Winkeliers geven jaarlijks 94 miljoen euro uit om fraude te voorkomen en op te sporen.

De stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) is de onafhankelijke toezichthouder en beheerder van het waarschuwingsregister. De stichting FAD werkt aan de integriteit van alle winkelmedewerkers. Deze onafhankelijke stichting zet zich in voor het voorkomen en bestrijden van alle vormen van fraude in het winkelbedrijf.